От съюза на военноинвалидите настояват за законодателни промени
От съюза на военноинвалидите настояват за законодателни промени / снимка: Sofia Photo Agency, архив
От съюза на военноинвалидите настояват за законодателни промени
59265
От съюза на военноинвалидите настояват за законодателни промени
  • От съюза на военноинвалидите настояват за законодателни промени

Военноинвалидите и родителите на загинали по време на военна служба лица да получават лекарствата си безплатно, а при тяхната смърт наследниците им да имат право на еднократна помощ в размер на трикратната стойност на минималната работна заплата.

За тези законодателни промени настояват от Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите.

Нужно е изравняване на правата на военноинвалидите и на ветераните от войните, които в момента използват повече социални придобивки, обясни председателят на съюза Петър Велчев.

По данни на съюза, военноинвалидите и военнопострадалите у нас са около 7000, като броят им непрекъснато намалява.

Близо 3200 души у нас са военноинвалиди, като по-голямата част от тях са с намалена работоспособност между 50 и 70%. Към момента лицата с над 50% инвалидност трябва да заплащат 25% от стойността на лекарствата, а при по-малък процент инвалидност, те заплащат 50 на сто от цената. В същото време ветераните от войните получават лекарствата безплатно, обясни Петър Велчев.

"Ако е възможно и ние да получаваме това безплатно, както ветераните преди година получиха с промяна в закона - правото на медицинска и дентална помощ за всички дейности извън обхвата на основния пакет здравни дейности", поясни Велчев.

От Съюза настояват още за безплатно лечение в санаториум, за безплатно пътуване с автобус или влак в рамките на административната област и за въвеждане на добавка за категорията военноинвалид и пострадал, каквато имат ветераните, а месечният й размер е 100 лева.

Военноинвалидите искат също осигуряване на подходяща работа до навършване на условията за пенсиониране и намаляване на таксата за настаняване в дом за възрастни хора.