/ БГНЕС
Sonniger Strand, Słoneczny Brzeg, Sunny Beach или просто Слънчака.

Слънчев бряг е едно от най-популярните места за почивка в България. Първоначалната замисъл на курорта била да се създаде място за семеен туризъм, което да привлича туристи от средноевропейската класа по време на социализма.




С идването на демокрацията Слънчев бряг се ориентира все повече към забавленията и безкрайните купони, като това го превърна в притегателен център основно за млади хора. Постепенно черноморският курорт започва да се предпочита от тийнейджъри и студенти от цяла Европа. Заедно с това расте броя на плажните барове и дискотеки.


Нека обаче да не забравяме, че въпреки особената му слава през последните години, тази черноморска ивица се радва на рекордно количество слънчеви часове - цели 1700 часа от май до септември. И това е самата истина - ако от Равда, през Несебър до Елените времето е мрачно, то не се учудвайте, ако забележите че точно плажът на Слънчака е окъпан в лъчи.

Слънчев бряг
Булфото

Отвъд шумните нощни партита, знаете ли Съни бийч крие много интересни факти от миналото?

Ето 10 от тях:

1. Слънчев бряг е най-големият курорт в България, който привлича над 1 милион туристи годишно.
 

Слънчев бряг
Булфото


2. Името на курорта идва от географското му положение - Слънчев бряг се намира на южния бряг на България, където слънцето грее най-много часове през годината.
 

Слънчев бряг
iStock


3. Изграждането на к. к. ”Слънчев бряг“ започва северно от несебърския провлак в местност, която географите от край време наричали "малката несебърска пустиня" – безкрайни пясъци, оформящи дюни, сред които два кладенеца с геранила. От тези два кладенеца, отдалечени на километър от града, са пиели вода живеещите на полуострова.




4. Проектирането на Слънчев бряг започва през 1957 г., а изграждането започва година след това с постановление на Министерския съвет на НРБ.
 

Слънчев бряг
iStock

5. Курортът е известен с богатия си нощен живот - тук има над 200 дискотеки, барове и клубове.




6. Първoто заведение, което се появява в Слънчев бряг е стол „Оазис“. На 1 юни 1959 г. е открит и първият ресторант – „Нептун“. А първият хотел – „Калина“ посреща туристи на 8 юни 1959 г., няколко минути след излизането на строителите от обекта. През същата година курортът пуска още 30 работещи хотела.
 

Слънчев бряг
БГНЕС


7. Франтишек Силвестър от Чехословашка социалистическа република е първият регистриран чуждестранен гост на “Слънчев бряг”. Това се случва в 15,50 ч.на 8 юни, буквално минути след като строителите напускат хотела.




Милионният турист на комплекса е регистриран на 22 септември 1969 г., а двумилионният – на 30 август 1973 г.
 

Слънчев бряг
Guliver/Getty Images

8. "Слънчев бряг” ЕАД е еднолично акционерно дружество със 100% държавна собственост до 14 март 1994 г., когато е обявено за приватизация. През 1997 г. след продажба от държавата на 25% от капитала на дружеството чрез първата вълна на масовата приватизация, наименованието е променено в „Слънчев бряг“ АД.

9. Плажната ивица на курорта е с дължина над 8 км. и ширина от 30 до 60 м. В западната й част са разположени дюни, които са национален резерват.
 

Слънчев бряг
Булфото

10. На Южния плаж в Слънчев бряг някога се е намирала емблематичната „Фрегата“, която изгаря в пожар. Днес близо до това място са популярните заведения по плажа на „Какао бийч”.