Остри дебати в НС по Закона за ветераните от войните
Остри дебати в НС по Закона за ветераните от войните / netinfo

Антифашистите и партизаните да бъдат признати за ветерани от Отечествената война – това предложение на депутати от левицата предизвика остри дебати в Народното събрание при обсъждането на промени в Закона за ветераните от войните.

Парламентът не успя да гласува тази поправка в закона заради изчерпване на времето и оживените дебати. Проектът предвижда ветераните от войните да получат към пенсията си добавка в размер на социалната пенсия за старост. Предлага се и актуализиране на режима за ползване на безплатен транспорт.

Политическите страсти се разгоряха обаче по предложението на Георги Божинов от левицата участниците в антифашистката съпротива да получат всички права като на ветераните от войните – идея, която предизвика остра реакция от дясната опозиция, които нарекоха случващото се скандал и обвиниха левицата, че иска да възстанови привилегиите на бившите активни борци.

Обединена Европа празнува на 9 май, защото в света не се е променило отношението на осъждане на фашизма, заявиха в отговор от левицата. Георги Божинов каза, че справедливостта изисква признаването на хората, участвали в съпротивата, и напомни, че в България има признати лица за репресирани.