/ IStock
Училищата с 20% болни ще преминат към онлайн обучение
не се въвеждат в системата навреме, тази седмица е същото заради почивине дни Тези случаи не са събрани за един ден, а са кумулативни от няколко дни.
Още не се знае как ще учат гимназистите след четвъртък, 12 ноември. Тогава изтича заповедта на здравния министър и учениците от 8 до 12 клас трябва да се върнат в училище, ако не бъде удължена. Те бяха изпратени вкъщи да учат дистанционно заради разпространението на заразата в училищата и оттам - в обществото.

Към момента решение не е взето. Все още се водят дебати между експертите дали гимназистите да продължат да учат в електронна среда, или да се завърнат в клас, стана ясно от думите на министър Костадин Ангелов.

Училищата, в които е достигната заболеваемост от 20%, ще преминат на обучение в електронна среда. Това е една от мерките, които се обсъждат, повтори здравният министър Костадин Ангелов.

Ангелов посочи, че студентите продължават да се обучават онлайн, освен тези, за които това е практически невъзможно, като бъдещите медици, например.

Обсъжда се и вариант хората с хронични заболявания също да ползват зелените коридори в магазините, освен възрастните. Чакат се още мнения дали това да се случва сутрин от 8 до 10 или следобед от 14 до 16 ч.

Предвижда се и въвеждането на вечерен час за заведенията в цялата страна, като това вероятно ще е между 23.00 и 23.30 ч.

Очаква се мерките да бъдат разписани в заповед, която да влезе в сила в четъртък.

Министър Ангелов уточни, че броят на съобщените смъртни случаи днес - 106, не е само от изминалото денонощие.

"Случаите не се въвеждат в системата навреме, както и миналата седмица. Тези случаи не са събрани за един ден, а от няколко дни", разясни той.