На места градусите ще стигнат до 40
Оранжев код за опасно високи температури обяви НИМХ за 10 август в 17 области на страната. На места в Северозападна, Централна и Южна България се очаква температурите да достигнат 40 градуса.

Времето: Неделна жега и екстремална опасност от пожари

В районите около София се очакват максимални температури между 35 и 37 градуса. По крайбрежието температурите ще са в диапазона 30 и 33 градуса. Остава в сила предупреждение за голям риск от пожари в цялата страна.

Времето остава горещо и във вторник, когато температурите ще са с градус-два по-ниски спрямо тези в понеделник. В сряда и четвъртък се очертава нестабилност в атмосферата с локални превалявания с гръмотевици и риск от градушка. Условия за такива ще има най-вече в районите на юг и на изток.

Измериха рекордните 40,9 градуса на сянка в Ловеч

В края на седмицата ще прониква по-хладен въздух от североизток, но температурите няма да падат драстично. Причина за това е зона с ниско атмосферно налягане над Черно море.

Третата седмица на най-отпускарския месец ще е с температури в летния диапазон и с минимални смущения. Около 18-20 се очаква преминаване на нестабилен студен фронт, който би могъл да донесе превалявания с гръмотевици на изолирани места.
БТА, НИМХ