В резултат на интензивни валежи комбинирани със снеготопене има опасност от възникване на поройни наводнения във вечерните часове днес във водосборите на р. Тунджа /в горната част от водосбора на притока й р. Мочурица/; р. Марица /в притоците й Сазлийка, р. Блатница, р. Дундарлия, р. Еледжик, р. Мустакова, р. Юручка, р. Хасковска, р. Балаклидере, и по основната река около Димитровград/. Това съобщават от Министерството на околната среда и водите.

Системата на НИМХ за ранно предупреждение прогнозира, че водното ниво на Тунджа при Елхово ще бъде около жълтия праг за предупреждение до вечерните часове на 14 февруари.

АПИ: Шофьорите да тръгват с автомобили, подготвени за зимни условия

Европейска система за оповестяване на наводнения (EFAS) оповести, че се очакват поройни наводнения в сутрешните часове утре, във водосбора на р. Камчия и във всички водосбори южно от Бургас, съобщиха още от МОСВ.

По-значителни повишения в ранните сутрешни часове утре ще има на реките в общините Несебър, Поморие и Бургас както и във водосборите на Средецка, Факийска, Марника, Отманли, Ропотамо и Велека.

Прогнозираните водни количества за водосбора на р. Факийска, от утре до 16 февруари, ще бъдат около и над средномногогодишните стойности, посочват още от МОСВ. В резултат на валежи, през тази нощ и утре, се очакват повишения на речните нива във водосбора.

От следобедните часове нивата на реките пот Южното черноморие ще се понижават. Тенденцията за понижение ще се запази и през следващите дни. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.