Омбудсманът е сезирал Конституционния съд за част от закона за ДДС
Омбудсманът е сезирал Конституционния съд за част от закона за ДДС / netinfo

Националният омбудсман Гиньо Ганев е отправил искане към Конституционния съд за обявяване на противоконституционен на текст от закона за ДДС, според който с този данък се облагат хонорарите за адвокатски услуги и таксите, които се събират по нотариални и изпълнителни производства.

В подкрепа на искането се изказаха председатели на Висшия адвокатски съвет, Нотариалната камара и Камарата на частните съдебни изпълнители, които подчертаха, че данъкът ще оскъпи услугите за гражданите.

Главният секретар на институцията Борислав Цеков изтъкна, че по своя смисъл дейността на адвокатите не е стопанска дейност и не създава добавена стойност.

Мотивите за искането на омбудсмана изложи Борислав Цеков:

„Основният мотив, с който омбудсманът иска Конституционният съд да обяви въведеното облагане с ДДС на адвокатската дейност – на нотариусите и на честните съдебни изпълнители, е че това е в пълно противоречие с принципа на правовата държава, и гарантирането на правова защита, която всеки български гражданин има.

ДДС върху адвокатската дейност и дейността на нотариуса и на частните съдебни изпълнители засяга всеки български гражданин, то бърка в джоба на всеки човек и не променя по никакъв начин доходите, които получават тези професии. Това е данък, с който се облага всеки български гражданин.

Правната сигурност, която нотариусите осигуряват на различните видове сделки от граждански оборот, принудата, която държавата е възложила да бъде извършвана от частните съдебни изпълнители-това са все характеристики на правовата държава. За тази дейност, която е елемент от общата правосъдна дейност, гражданите плащат данъци на държавата.

От събраните от гражданите и юридическите лица данъци се финансира тази дейност. Изведнъж се налага повторно облагане на правосъдната дейност.”

Омбудсманът предлага като страни по конституционното дело да бъдат конституирани Народното събрание, Министерският съвет, министърът на правосъдието, Висшият адвокатски съвет, Нотариалната камара на Република България, Камарата на частните съдебни изпълнители и Съюзът на Юристите в България.