Данните са на Министерството на образованието
Около 10% от децата у нас нямат възможност да участват в дистанционното обучение. Данните са на Министерството на образованието. На не малка част от родителите пък се налага да си вземат отпуск, докато училището е вкъщи.

По-кратка пролетна ваканция за учениците

Венци и Ники са във втори и четвърти клас. Вече близо месец учат дистанционно, предава NOVA. А за да ги гледат, или майка им, или баща им, трябва да си взимат отпуск. Когато свърши платения, идва ред на неплатен. Вкъщи имат само един компютър и когато Венци е в час, на 2 метра от него Ники дописва домашните.

По данни на МОН, около 10% от учениците нямат възможност да учат в електронна среда. На 400 км от София - в Шумен, Стефания няма компютър. В началото учила на телефона, но интернетът бързо свършил.

Ученици и учители могат да учат дистанционно от безплатни електронни учебници и видеоуроци

От ресорното министерство били осигурили всички заявени за учителите устройства и били разпределили над 550 дарени таблета в различни области на страната, а на този етап нямало основание Националното външно оценяване да бъде отменено.

Образователното министерство се е договорило с мобилните оператори, които предлагат специални оферти за училищата, да помогнат на родителите с доставка на мобилен интернет на преференциални цени.
nova.bg