Електронното обучение спаси учебната година. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев в ефира на предаването "Неделята на NOVA".

След като на 13 март в България се обяви извънредно положение, на 16 март учениците започнаха да се обучават дистанционно.

Пълни заплати за учителите, ако имат 25 часа седмично

"Държавните зрелостни изпити след 12-ти клас ще бъдат на 30-ти май и на 1-ви юни. Външното оценяване след 7-ми клас ще бъде на 13-ти и на 15-ти юни. Това засега е относително малко изместване във времето. Готови сме и за варианти, в които отлагането е по-голямо“, каза Вълчев.

„В изпитите няма да има учебен материал, който да не е изучаван от децата. В момента средно сме на около 70% от материала. Броим и материала, който се усвоява по време на електронното обучение, защото то стартира ефективно за много голяма част от учениците“, каза още той.

Предлагат нови дати за матурите (ВИДЕО)

По думите му това, което е получено като обратна връзка до момента е, че децата учат дори повече, отколкото в присъствена форма на обучение. „Разбира се, има пропуски. До голяма степен синхронното обучение замества обучението в присъствена форма, но пък не е възможно за всички деца, и то през цялото време“, каза още той.

„В края на този месец ще направим проучване кой докъде е успял да стигне. Ще се съобразим и с тези, които са с най-бавно темпо. За тях няма да има материал в изпитите, който не е изучаван“, съобщи Вълчев.

За детските градини не е ефективно да използват електронно обучение, защото в тази възраст електронната среда вреди на децата. Не може да се реализира цялостен учебен процес, каза министърът на образованието.

Относно хората, които работят в детските градини, Вълчев каза, че следващата седмица ще излязат с предложение, но според него пълен работен ден в детските градини не може да има. Педагогическият персонал е в платен отпуск, тези на които им е свършил, са в неплатен. По-голям проблем има при непедагогическия персонал, тъй като те имат по-малко платен отпуск.

Ние ще удължим учебната година в детските градини до 14-15 септември, за да може за 5 и 6-годишните да се компенсира изоставането и не само за тях. Родителите ще изчерпят отпуските си , каза още Вълчев.

Вълчев бе запитан дали имат основание директори на детски градини да принуждават учителите да си пускат неплатен годишен отпуск.

"Ако имат платен, то тогава нямат основание за неплатен.
В някои общини използват непедагогическия персонал за социални и здравни дейности, дори и на училища, носят материали на децата по домовете", коментира министърът на образованието.
NOVA