/ БГНЕС
11% от учениците не разполагат с компютри и интернет, 2000 учители също, но няма да има нулева година
Няма да има нулева учебна година, но е възможно матурите да бъдат проведени с тестове само върху материала от първия учебен срок. Предварителни кандидатстудентски изпити също няма да има. Родителите да забравят за почивка през юни, а как ще излезе от принудителната ваканция заради коронавируса МОН, ще се решава в крачка - има поне 8 сценария за развой на събитията.

Вътрешните анкети по училища са показали, че към момента 11% от учениците в България нямат компютри и/или достъп до интернет, а 2000 от учителите също не разполагат с лаптопи. Без възможност за дистанционно обучение са предимно децата от селата и ромските махали. Всичко това обобщи просветният министър Красимир Вълчев на брифинг в Министерския съвет, след като призна, че най-голямата платформа "Школо.бг", която ползват училищата, е "изпушила" под наплива от желаещи да учат дистанционно.

Вълчев: До сряда трябва да работим онлайн с 95% от учениците

От образователното министерство ще търсят варианти как да бъдат компенсирани знанията на учениците, след като училищата са затворени заради епидемията от коронавируса. Точно какви мерки ще се вземат, ще се реши, след като стане ясно, докога ще продължи извънредното положение, каза министърът на образованието Красимир Вълчев.

Той посочи още, че ако кризисната ситуация продължи прекалено дълго, в матурите след 7 клас ще се включва само материалът, взет първия срок.

"Ако ограничителните мерки продължат до датите на изпитите, ще се съкрати материалът до края на първия срок", каза министърът.

От думите на Красимир Вълчев стана ясно, че може да се наваксва през уикенда или да се удължи учебната година през юни месец. Това обаче ще се реши окончателно, когато стане ясно докога ще са затворени училищата.

Красимир Вълчев: Тестовете за матурите ще бъдат съобразени със ситуацията (ВИДЕО)

Това може да бъде до 29 март, до края на извънредното положение или дори след Великден, изброи част от възможноти сценарии Вълчев. Затова и просветният министър посъветва „никой да не си прави планове за юни месец“.

По думите на образователния министър малко под 89% от учениците са се включили в електронната форма на обучение.

"Дистанционната форма на обучение може да е по най-простия възможен начин - чрез пращане на задачи по електронна поща или интернет приложение. Над 90% от училищата са създали тази организация. Това беше и нашето очакване. Предизвикателството пред нас е да увеличим този процент. Да направим организацията по-ефективна. Някои училища и днес я създават", обясни министърът.

Как протичат учебните часове днес (СНИМКИ)

Според данните на МОН около 2000 учители нямат техническа възможност да се включат в онлайн обучението поради липса на мобилни устройства. В тези случаи ще бъдат закупени устройства, като за целта ще бъдат отпуснати около 1-2 млн. лева.

11% от децата пък не могат да се включат в електронната форма на обучение, тъй като или нямат устройства, или нямат достъп до интернет.

"Устройства не можем да осигурим, но проблемът с достъпа до интернет частично можем да го разрешим", каза Вълчев.

Където и това не е възможно, ще се работи по телефона и ще се разпространяват на хартия учебни материали, добави той.

"Там, където имат проблем с платформите, днес изпращаме на всички училища указания за работа. Това е единственото системно решение, което министерството може да предложи", каза още Вълчев.

Той припомни, че от утре по БНТ2 ще бъдат излъчвани видео уроци за различни класове и възрасти. Първите уроци ще бъдат утре сутрин по български език и литература и математика.