Адриана Стоименова
Адриана Стоименова / БГНЕС
Обвинения за финансиране на протестите на майките провокира закани за дело за клевета
97922
Обвинения за финансиране на протестите на майките провокира закани за дело за клевета
  • Обвинения за финансиране на протестите на майките провокира закани за дело за клевета
Ден след като майките на деца с увреждания поискаха от премиера да спре субсидиите на национално представителните организации на хората с увреждания, самите организации обявиха, че започват да разследват сигнали за финансиране на протести през проекти за лица с увреждания. 
 
От организациите потвърдиха позицията си, че подкрепят услугата лична помощ, но да не бъде само за определена група хора с увреждания. Ръководителите им обявиха, че търсят отговор на въпроса, кой не иска нов закон за хората с увреждания.

Организациите на хората с увреждания: Кой не иска нов закон?
 
От своя страна протестиращите майки в София обявиха, че ще заведат дело за клевета по повод обявеното разследване.
 
Националните организации на хората с увреждания, които получават субсидии от държавния бюджет, твърдят, че имат данни за насочване на средства от социални проекти с външно финансиране към организирането на протести.

Майките на деца с увреждания поставиха искания в писмо до премиера
 
Адриана Стоименова, председател на Центъра за психологически изследвания, се аргументира с публично достъпни отчети. "В тях пише, че съответните организации са подпомагали протести. Когато се проверят данните, ще излезем с конкретни имена", каза тя.
 
Въпреки че националните организации не посочват имена, за които ще проведат разследване, майките на деца с увреждания са решени да заведат дело за клевета.

Президентът на КТ „Подкрепа”: Майките на деца с увреждания са заблудени
 
Зад шестте национални протеста, проведени през последните три години, стоят Конфедерацията за защита правата на децата и подкрепящи организации, и цялата информация е публична, заяви пред Дарик Ина Маринова, един от организаторите на палатковия лагер в София.
 
"Всички тези документи са публично достъпни. Може да видите кои са организациите - нито една няма финансиране. По никакъв начин не сме получавали пари за протестите. Дори фланелките сами ги финансираме, събираме си по 10 лева за тях", обясни майката.
 
От националните организации на хората с увреждания търсят отговор на въпроса, кой нагнетява напрежение между отделните групи хора с увреждания, и питат кой не иска нов закон.