Здравните власти обсъдиха COVID мерките и до дни ще бъде издадена нова заповед.

"Обсъдиха се редица въпроси, свързани с цените на медицинските дейности и разчетите на здравната каса до края на годината. Болниците и лекарският съюз претендират да бъдат увеличени цените до края на годината на най-евтините клинични пътеки, които са недофинансирани. Обсъдихме с болниците и перспективата да се спрат плановите операции заради ситуацията в страната. Но от всички асоциации са на мнение, че не трябва да се спират тези операции". Това каза министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров пред журналисти.

Той допълни, че е поставил въпроса за разкриване на допълнителни болнични легла. "От всички сдружения казаха, че, въпреки че ситуацията е напрегната, все още имат капацитет на болнични легла за COVID болни. Затова смятат, че не се налага спиране на плановата дейност", допълни Кацаров.

Кацаров: Не се налага въвеждането на локдаун

Относно "зелените сертификати" в лечебните заведения, той заяви, че болничните директори подкрепят въвеждането на такова изискване - работещите в болниците да бъдат със "зелен сертификат". 

"Заради ниските нива на ваксинацията в страната и увеличаването на заболяемостта, хоспитализациите и смъртните случаи се налага да се въведат нови мерки. Едната възможност е те да са ограничителни, свързани с преустановяване на дейности, ограничаване на капацитети. Като алтернатива предлагаме да се въведе това, което в много европейски страни вече действа – използването на зелени сертификати, които да позволят да няма ограничаване на социалния и икономически живот“. Това заяви заместник-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов по време на среща с министъра на образованието и науката проф. Николай Денков, представители на Експертния съвет по епидемиология, както и със специалисти по епидемиология и инфекциозни болести.

Министър Денков представи предложенията на Министерството на образованието и науката относно начина, по който да се регулира присъственият учебен процес в училищната система. Той посочи, че е важно да бъде намерен балансът между здравето на децата и последствията от електронното обучение.

Здравните власти обмислят нови COVID мерки

В рамките на близо тричасова среща експертите обсъдиха предложените в доклада на главния държавен здравен инспектор противоепидемични мерки, както и алтернативата на по-строгите мерки - допускането на лица във всички образователни, обучителни, обществени, социални, културни, развлекателни, спортни обекти и др. само при притежание на COVID сертификати на ЕС за ваксинация, преболедуване и изследване, или аналогични на тях документи.

Припомняме, че министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров разпореди докладът с предложените мерки да бъде изпратен на всички заинтересовани страни, ведомства и организации с молба за становища по тях. След като бъдат разгледани всички предложения министър Кацаров ще издаде заповед с конкретните противоепидемични мерки.