/ Адриан Кулев, Dariknews.bg
Обстановката в Смолянско след поройните дъждове
98021
Обстановката в Смолянско след поройните дъждове
  • Обстановката в Смолянско след поройните дъждове
Нивата на реките в Смолянско спаднаха драстично през нощта, като вече усилено се работи по отстраняване на пораженията от вчерашният ден. Все още остава в сила обявеното бедствено положение за общините Смолян и Чепеларе. По цялата републиканска мрежа на територията на областта има проблеми с паднали камъни.
 
През последното денонощие няма подадени сигнали от бедстващи хора или проблеми на телефон 112.

Река Чая скъса дига при Катуница, заля хиляди декари земеделски земи и затвори пътища
 
„Днес основно ще се работи по разчистването на наноси по улиците на Смолян. Относно Чепеларе, там започва да се работи по пътя за Забърдо и Зорница, където да се разчисти свлачището. Праща се техника и по пътя Момчиловци-Лъки, в района на Картола“, коментира заместник областният управител Адриан Петров.
 
Очаква се до края на деня обстановката да се нормализира и да отпаднат бедствените положения в късния следобед.

И в петък валежите не спират, но вече ще са в по-малки количества

Междувременно на последното заседание Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет одобри проект на община Смолян за цялостно почистване на речните корита на реките Черна и Бяла. Той е на стойност 333 000 лв. и се очаква почистването да се направи до края на годината, съобщи кметът на община Смолян Николай Мелемов.
 
„Въпреки че деретата в Смолян бяха почистени предните дни, създадоха най-голям проблем, защото са вдигнали нивото си рязко“, коментира Мелемов.
 
Пътят за Мугла вече е отворен, но движението по него е затруднено. От вчера на територията на общината вече започна усилена работа и за преодоляване на последствията от пороите.