Образователният министър: Училищни настоятелства са се превърнали в черни каси

/ ThinkStock/Getty Images
Образователният министър
94596
Образователният министър
  • Образователният министър
Част от училищните настоятелства са се превърнали в черни каси, това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев пред ресорната парламентарна комисия, където обсъждаха проблемите в Софийската математическа гимназия. Той е подал сигнал до министъра на финансите да извърши проверка на училищното настоятелство на СМГ. Преди дни бившият директор на училището Антони Стоянов оповести, че настоятелството в гимназията събира от курсове над 1 млн. лв. годишно.

Над 1 млн. лв. е годишният приход от курсове на Софийската математическа гимназия
 
Училищните настоятелства могат да ползват сградите на училищата за събранията си, които провеждат, а не за стопанска дейност, посочи министърът на образованието Красимир Вълчев:
 
„Част от настоятелствата са се превърнали в черни каси буквално, макар че те исторически са създадени, за да подпомагат. Към днешна дата те не са предмет на този контрол, на който са училищата - като разпоредители с бюджетни средства, като бюджетни предприятия и в редица случаи се използват за дейности, които трябва да се извършват от училищата. Използват се за събиране на приходи, за приходи от родители, а в някои случаи и със задължителен характер с намек за задължителност“, каза Вълчев.

Ще има ли училища, които няма да отворят врати на 15 септември?
 
От образователното ведомство са изпратили писмо до всички училища, в което се препоръчва да се въздържат от това да събират приходи чрез настоятелствата си, каза още министър Вълчев:
 
„Разбира се, че всеки един може да дари, но когато се събира от всички родители, най-малкото има едно чувство на солидарност, което поражда и чувство за задължителност. Подобни дейности, които са с ресурсите на училището, е добре да се провеждат от самото училище, а не от настоятелствата“.

Скандал около уволнението на учителка от Софийската математическа гимназия
 
Министър Вълчев е подал сигнал до министъра на финансите да извърши проверка на училищното настоятелство на СМГ, а междувременно стана ясно, че уволнената учителка Петя Тодорова отново е върната на работа.