Над 1 млн. лв. е годишният приход от курсове на Софийската математическа гимназия

СМГ
СМГ / БГНЕС
Над 1 млн. лв. е годишният приход от курсове на Софийската математическа гимназия. Около 300 хиляди от тях се използват за ремонти и участия в състезания, а останалите 700 хил. лв. се разпределят между учителите, водещи курсовете. Всичко това се организира и контролира от Управителния съвет на Училищното настоятелство. Когато още преди години вече бившият директор Антони Стоянов поискал курсовете да преминат от Училищното настоятелство към ръководството на гимназията, възникнал конфликт. Този конфликт, според него, стои в основата на уволнението му, а не нито уволнението на учителката Петя Тодорова, нито откритите нарушения, заяви Стоянов.
 
Уволниха директора на Софийската математическа гимназия

Курсовете в СМГ се водят от 30 учители, което е около една трета от всички. Проблемът е, кой може да го прави и кой не, а разликата в доходите е огромна, посочи Антони Рангачев, завършил СМГ, сега д-р по математика и научен сътрудник към БАН
 
„Ако вие водите например три курса, като учител вие получавате около 4-5000 лева допълнителен доход на месец. Съответно ако вие не водите курс, вие получавате 800-900 лева на месец. Тук възниква сложна ситуация, след като 4-5 учители решават кой ще преподава и кой няма да преподава“, каза Рангачев.

Уволненият директор на СМГ: Смятам да заведа дело
 
Бившият директор Антони Стоянов първоначално не възразявал срещу това курсовете да се организират от настоятелството, докато не получил писмо от Столична община, в което се казвало, че училищните настоятелства като сдружения с нестопанска цел не трябва да развиват толкова широка стопанска дейност, поясни той.
 
„Въз основа на това събрах учителите, водещи курсове, и казах, че трябва да се променят нещата. Или Столичният общински съвет беше гласувал тази пролет правила за извършване на извънкласна дейност, или да минат чрез Министерство на образованието през училището“, каза Стоянов.
 
СМГ е едно от училищата с най-сериозни приходи, каза още Стоянов.
 
„Годишно оборотът е около 1 млн. лв., според данните на настоятелството, като 200-300 000 остават в самото настоятелство като пари за използване за идеални цели - състезания на децата в България и подобряване на материално-техническата база“, допълни той.

Скандал около уволнението на учителка от Софийската математическа гимназия
 
Останалите 700 000 лв. са хонорарите на учителите, водещи курсове.
 
Междувременно стана ясно, че Антони Стоянов все още не е получил заповедта си за уволнение и чака да му бъде изпратена по пощата. Когато това стане, ще подаде жалба в съда.