Антони Стоянов
Антони Стоянов / БГНЕС
Уволниха директора на СМГ
94534
Уволниха директора на СМГ
  • Уволниха директора на СМГ
Директорът на Софийската математическа гимназия Антони Стоянов е уволнен. Решението беше съобщено от началника на Регионално управление на образованието в София Ваня Кастрева. Тя допълни, че заповедта му е връчена в условията на отказ, пред свидетели. До утре трябва да бъде избран временно изпълняващ длъжността директор на учебното заведение.
 
Скандал около уволнението на учителка от Софийската математическа гимназия

До скандала в СМГ се стигна, след като преди два месеца преподавателката по математика Петя Тодорова беше уволнена от бившия директор на гимназията Антони Стоянов. Последваха протести от страна на родители, ученици и нейни колеги. Впоследствие тя беше върната на работа, но от изпълняващия длъжността директор Ивайло Ушагелов. Само няколко часа по-късно обаче, тя отново беше отстранена от Стоянов. Така казусът отиде в ръцете Регионалното управление на образованието. Решението Антони Стоянов да бъде отстранен от поста си беше съобщено от Ваня Кастрева. Тя обясни, че Стоянов е в правото си да обжалва заповедта за уволнението си пред съда.

 
Уволнената учителка от СМГ: Надявам се заповедта да се преразгледа, ако не - ще се съдим

Всеки учител с педагогичен стаж над 5 години може да кандидатства за позицията на временно изпълняващ длъжността директор на СМГ. Крайният срок за взимане на решението кой ще заема поста е утре.

Според защитниците на Стоянов, обаче, решението за отстраняването ще бъде отменено от Министерство на образованието. Майката на един от учениците на СМГ Симона Велчева сподели, че според нея Тодорова управлява финансите на училището.


Родители, ученици и учители защитиха директора на СМГ (СНИМКИ)

"Тя уволнява и назначава директорите в СМГ. По някакъв начин настоящият директор е успял да стане директор без нейната санкция. Всъщност тя е уволнила двама от предишните директори и сега този директор още когато са го избрали, тя е казала, че ще го махне. Явно не е било много лесно, защото ето, пет-шест години не е успяла", казва Велчева.

 
Директорът на СМГ изтласквал инспектори от училището, откриха нарушения в работата му

Конфликтите в Софийската математическа гимназия започнаха преди месеци, след като директорът Антони Стоянов уволнени учителката Петя Тодорова и не поднови договори на други учители. Според Стоянов Тодорова е уронила престижа на СМГ след участието си в комисията за математическото състезание "Европейско кенгуру". Учителката категорично отрича тези твързения. Преди десетина дни от РУО-София поискаха оставката на Стоянов, учители, родители и ученици се обявиха в негова защита, а други учители пък заявиха, че "няма да влязат на 15 септември, ако Стоянов още е директор".

Върнаха на работа уволнената учителка от СМГ

Тодорова сподели, че за момента тя е уволнена и е в очакване на решението на временно изпълняващия длъжността директор. "Имайте предвид какво преживях аз. Няма да съм доволна за който и да е да чуя, че е уволнен чисто човешки. Но се надявам някак пъзелът да се подреди и справедливостта да излезе и този цирк да спре да се разиграва. А що се отнася до мен, надявам се да разбера на работа ли съм, не съм ли на работа, какво решение ще вземе новият изпълняващ длъжността", каза тя.

Кастрева заяви, че ако няма желаещи за поста, тя ще назначи временно изпълняващ длъжността директор на СМГ.
БТА