/ DarikNews.bg, архив
Уволнената заради това, че е уронила престижа на Софийската математическа гимназия преподавателка Петя Тодорова е била върната на работа. Това е станало в петък, когато директорът Антони Стоянов е бил все още в отпуск и заместващия го Ивайло Ушагелов е отменил заповедта за уволнение.
 
Директорът на СМГ изтласквал инспектори от училището, откриха нарушения в работата му

Междувременно днес лидерът на БСП Корнелия Нинова определи случващото се в СМГ като следствие от проблемите, свързани със състезанието „Европейско кенгуру“, а родители, учители и ученици се събраха, за да защитят директора Антони Стоянов.

След протести на част от родителите и учителите в СМГ уволнената Петя Тодорова е била върната на работа, обясни тя пред Дарик. "Върната съм на работа в петък от тогава изпълняващия длъжността Ушагелов, но в училище очаквам ответния удар на господин Стоянов", каза тя.

Родители, ученици и учители защитиха директора на СМГ (СНИМКИ)

След като това се разбра, други родители, учители и ученици от СМГ се събраха пред Регионалното управление на образованието в София, за да подкрепят директора на училището Антони Стоянов.
Таня Баладжанова, учител по български език и литература в гимназията, каза, че той е изключително отговорен човек, който трябва да продължи да ръководи училището. Аз съм от почти 30 години в гимназията, сменила съм пет-шест директори, но като него толерантен няма, каза тя.

СМГ протест
БГНЕС

Междувременно днес лидерът на БСП Корнелия Нинова определи случващото се в СМГ като следствие от проблемите, свързани със състезанието „Европейско кенгуру“, което има двама организатори – Съюза на математиците в България и сдружение „Европейско кенгуру“. Според соцлидерката Министерството на образованието е ощетило Съюза на математиците за сметка на сдружение „Европейско кенгуру“.

роблемът е в сбърканата работа на правителството и на Министерството на образованието, което толерира частни интереси, което не си е свършило работата да качи официално протоколите и от двамата организатори и да се види разликата и така нататък и което е допуснало председателят на второто сдружение да бъде председател на националната комисия, която обобщава резултатите. Това е конфликт на интереси", каза Нинова.

Ваня Кастрева зове директора на СМГ да подаде оставка

В отговор на обвиненията зам.-министърът на образованието Таня Михайлова обясни, че конфликтът, който се получава, е поради неумението на директора да обединява училищната общност.

Другият организатор - Съюза на математиците в България, също публикува на сайта си становище във връзка със състезанието „Европейско кенгуру". Пред Дарик неговият председател проф. Николай Николов коментира, че целта е да се защити името на съюза, като позицията е достатъчно ясна, за да не може да бъде интерпретирана или използвана за каквито и други цели.

Заради проблемите, свързани със „Европейско кенгуру“, от МОН предлагат то да бъде изключено от националните олимпиади и състезания, каза още зам.-министър Михайлова.