/ Dariknews.bg, архив
Уволнената учителка от СМГ: Надявам се заповедта да се преразгледа, не ми се ще да се съдим
94217
Уволнената учителка от СМГ: Надявам се заповедта да се преразгледа, не ми се ще да се съдим
  • Уволнената учителка от СМГ: Надявам се заповедта да се преразгледа, не ми се ще да се съдим
Отстранената преподавателка от Софийска математическа гимназия Петя Тодорова е получила заповедта за уволнение. Като причина за отстраняването й директорът на елитното школо посочил уронване на престижа и авторитета на гимназията.
 
Учителката заяви, че не приема своето отстраняване и ще се бори за правата си, като се надява това да се случи без намесата на съдa.
 
Скандал около уволнението на учителка от Софийската математическа гимназия

Тодорова е получила заповедта за уволнението си в понеделник следобед. Учителката потвърди, че причината за отстраняването й е нейният подпис в протокол за Международното състезание "Европейско кенгуру", в който не са присъствали представители на гимназията.
 
Тодорова разясни, че в началото е имало само един протокол, а впоследствие се е разписала и на втори. Единият протокол е бил с учениците, които са участвали под организацията на сдружение "Кенгуру", а ученици на СМГ и други ученици не участвали под организатор сдружението, а организатор им била Асоциация "Кенгуру без граници", разясни Тодорова. "Това беше първият протокол който се подписа. След това организаторите се разбраха, стигна се до споразумение и ми беше представен и другият списък - на класираните от Асоциация "Кенгуру без граници" и де факто се явиха на национален кръг", каза тя.
 
Тодорова каза също, че не смята, че когато си член на национална комисия, трябва да си пристрастен към училището, в което преподаваш. Тя припомни, че и нейни ученици са били ощетени в началото, а тя няма полза от това.
 
Оказва се, че конфликт има в самата комисия, но Тодорова не може да носи отговорност за него. Преподавателката каза, че очаквала той да се реши както и се е случило."Те не са били към сдружението, как да им бъдат имената там. Просто прецених, че ще се стигне до споразумение както се случи и че ще бъдат допуснати и другите деца в частност и тези от СМГ", каза тя.
 
Петя Тодорова каза, че ще се бори за правата си, но се надява да не се налага намесата на съда. "Надявам се да се преразгледа тази заповед. Ако не, ще се съдим, но не ми се ще да стигаме до там. Искам нещата да бъдат решени разумно", коментира Тодорова.
 
Пред NOVA директорът на СМГ Антони Стоянов каза, че учителката е ощетила учениците от СМГ и според него тя не са бори за техните интереси. "Става дума за около 130 деца от СМГ, както и за много други от страната. Но учениците от частната математическа гимназия са с много по-ниски резултати са класирани благодарение и на подписа на Петя Тодорова, която е учителка в СМГ", каза той. С този подпис според Стоянов учителката е ощетила училището.
 
От Регионалното управление по образование в София обясниха, че от утре започват проверка по случая.