/ Thinkstock/Getty Images
Уволниха дисциплинарно учителка от Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски”. Петя Тодорова коментира пред Дарик, че в петък миналата седмица не е била допусната в училището, въпреки че заповедта за уволнение все още не й е връчена. Родители на учениците й организираха протест в нейна защита.
 
Преподавателката коментира, че е научила мотивите за уволнението си от медиите:
 
"В петък, когато не се ме допуснаха до училище, ми посочиха писмено, че днес ще ми връчат заповедта".
 
Междувременно родители на ученици от гимназията излязоха на протест срещу взетото решение. Негодуващите посочиха, че преподавателката е един от най-добрите математици и педагози в училището. Те смятат, че реална причина за нейното отстраняване няма и че гимназията ще понесе голяма загуба, ако Тодорова не е част от учителския състав.
 
Директорът на гимназията - Антони Стоянов, коментира пред NOVA мотивите за уволнението. Според него учителката съзнателно ощетявала най-силните ученици по математика в България и не ги допускала до участие в престижното международно състезание „Европейско кенгуру”.
 
Тодорова е член на комисията, която прави подбор на участниците в националния кръг. И според директора умишлено не е допускала представители на Софийската математическа гимназия в него.
 
Един от родителите обаче опроверга това и заяви, че именно ученик от гимназията е победил в последното издание на турнира.