/ БГНЕС
Директорът на СМГ изтласквал инспектори от училището, откриха груби нарушения в работата му
94512
Директорът на СМГ изтласквал инспектори от училището, откриха груби нарушения в работата му
  • Директорът на СМГ изтласквал инспектори от училището, откриха груби нарушения в работата му
Сериозни нарушения в работата на директора на Софийската математическа гимназия Антони Стоянов е установила проверката на Регионалното управление на образованието в София. Днес започна процедура по налагане на дисциплинарно наказание, но какво ще е то, ще реши Дисциплинарният съвет. Директорът има тридневен срок да даде писмени обяснения във връзка с констатациите от проверката.

Ваня Кастрева зове директора на СМГ да подаде оставка

Ученици от Софийската математическа гимназия са ходили на Бяло училище преди проектът на договора за това да е одобрен, обществената поръчка за ремонта на сградата е обявена по отменени текстове на закона, петокласниците са учили музика по-малко, отколкото предвижда държавния образователен стандарт. Това са част от нарушенията, които инспекторите установили, обясни за Дарик началникът на Регионалното управление на образованието в София Ваня Кастрева.  По думите й, Антони Стоянов е възпрепятствал и работата на проверяващите.

Скандал около уволнението на учителка от Софийската математическа гимназия

"Грубото им изтласкване от училище и недопускането им до сградата е нещо, което на нас като институция се случва за пръв път. Това поведение е недопустимо за един директор на училище, както и за който и да е гражданин", коментира Кастрева.

Уволнената учителка от СМГ: Надявам се заповедта да се преразгледа, ако не - ще се съдим
 
Междувременно група родители внесоха петиция до различни институции против действията на директора. Исканията им са уволнената учителка Петя Тодорова да бъде възстановена на работа, както и да се подновят договорите на останалите й колеги, обясни Станислава Дурева, майка на ученичка от класа на уволненатата учителка. "Това е електронна петиция, подписана от 710 човека. Това поведение на г-н Стоянов, както и липсата му на желание за диалог, са неприемливи за нас", посочи тя.

Антони Стоянов
БГНЕС

Според директора Антони Стоянов действията срещу него не са случайни. За тях имало причина, но и той не знаел каква, коментира директорът пред Дарик. "Не може една уволнена учителка да предизвика такъв шум, че цялата държава да се занимава два месеца наред с това нещо. Това, което стана, да се изкарат децата на улицата, да замерят с домати училището си, не мога да го коментирам. Познавам колежката и знам, че не бих могъл да си представя, че само тя стои зад това. Нещо има, някаква организация, но каквото било било. Въпросът е да продължим напред и да си започнем учебната година", каза Стоянов.