/ БГНЕС
Директорът на СМГ Антони Стоянов няма намерение да напуска поста си въпреки скандалите, които тресат училището вече няколко седмици. Проблемът започна с уволнението на учителката Петя Тодорова заради уронване на престижа на учебното заведение. В рамките на вчерашния ден тя беше първо възстановена от заместващия Стоянов Ивайло Ушагелов, но след това директорът на СМГ отмени тази заповед. Днес директорът покани уволнената учителка на кафе.

Ваня Кастрева зове директора на СМГ да подаде оставка

Казусът в СМГ се заплете допълнително вчера не само с възстановяването и последвалото ново отстраняване на учителката. В късния следобед от просветното министерство заявиха, че проблемът отдавна вече не опира до състезанието „Европейско кенгуру“, за което Тодорова беше обвинена. И призоваха Инспектората по образование да уволни директора на училището, ако той не прецени сам да подаде оставка.

Върнаха на работа уволнената учителка от СМГ

Днес стана ясно, че Стоянов няма такива намерения въпреки че призна част от констатираните нарушения.   "При тази масирана проверка, при която много от нещата бяха тенденциозни, признавам относно учебната документация има някои, които ще ги призная в протокола. Мисля, че във всяка организация, в която биха се направили такива проверки, ще се открият такива. Но аз категорично не смятам, че тези неща са за дисциплинарно уволнение", посочи директорът.

Директорът на СМГ изтласквал инспектори от училището, откриха нарушения в работата му

И предложи свой изход от ситуацията – утре да пие кафе с отстранената от него учителка, за да поговорят. Но преди това обясни своята версия за случилото се. "Предоставих й възможността да преподава на тези любими ученици. Единствената разлика беше, че я помолих да напише едно заявление, в което иска това да стане чрез граждански договор, като аз й обещавам същата заплата и същата осигуровка, и то в рамките на месеците, в които уточним трудово-правния си спор. Тя първо каза, че ще помисли, а после отказа", обясни Стоянов.

Родители, ученици и учители защитиха директора на СМГ (СНИМКИ)

В последните два месеца имаше протести срещу директора на СМГ.  В същото време обаче вчера около 30 души излязоха в негова защита.