Антони Стоянов
Антони Стоянов / БГНЕС
Интервю на Александра Димитрова с уволнения директор на СМГ Антони Стоянов
94546
Интервю на Александра Димитрова с уволнения директор на СМГ Антони Стоянов
Уволненият директор на СМГ: Смятам да заведа дело
  • Интервю на Александра Димитрова с уволнения директор на СМГ Антони Стоянов
  • Уволненият директор на СМГ: Смятам да заведа дело
Уволненият директор на Софийската математическа гимназия Антони Стоянов не е съгласен с взетото от Регионално управление на образованието решение и ще заведе дело. Вчера той бе отстранен от поста си. Според защитници на Стоянов близо 500 деца ще напуснат гимназията заради сменения директор.

След поредица от скандали в понеделник бе уволнен досегашният директор на Софийската математическа гимназия Антони Стоянов. Заповедта за отстраняването му  бе връчена в условия на отказ пред свидетели, като той заяви, че ще я обжалва. 

Уволниха директора на Софийската математическа гимназия

По думите му връчването на заповедта му за отстраняване от поста било режисирано, а на въпрос какво смята да предприеме оттук нататък, той отговори: "Смятам да заведа дело и каквото стане. Нататък не знам, ще видя. Имаше много малко време да се прочете целият труд. Помолих да ми го дадат на спокойствие да си го прочета, не ми го дадоха. Казаха, че трябва или да се разпиша, или да... И аз съответно не се разписах. Сега ще го взема, ще видя какво има вътре и ще преценя".

Учители от СМГ не искат да започнат учебната година, ако Стоянов е директор

Уволненият директор изрази подозрения, че една от основните причини за разрасналия се скандал са пари. Стоянов изтъкна, че председател на училищното настоятелство, което менажира курсовете, които генерират един огромен капитал, е дама, чието дете е в класа на Петя Тодорова. "Самата Петя Тодорова управлява финансите на настоятелството с разписани чекове от госпожа председателката. В самото настоятелство, в управителните му органи има десет човека и четирима от тях са учителите Илияна Цветкова, Румяна Караджова, Петя Тодорова, Явор Минков и председателката Спасова. Тоест пълен контрол на парите на настоятелството", каза той.

Ваня Кастрева зове директора на СМГ да подаде оставка

Родители и ученици от Софийската математическа гимназия протестираха пред Регионалното управление на образованието в подкрепа на Стоянов. Те заявиха, че няма да се откажат от позицията си и ако уволненият директор не бъде върнат на поста си, близо 500 ученика на учебното заведение ще го напуснат.

Родители, ученици и учители защитиха директора на СМГ (СНИМКИ)

Очаква се да стане ясно кой ще поеме временно изпълняващ длъжността директор. Той ще трябва да реши дали учителката Петя Тодорова да бъде върната обратно на работа.

Цялото интервю на Александра Димитрова с Антони Стоянов чуйте в звуковия файл