/ netinfo
Учители от Софийската математическа гимназия вярват, че Регионалното управление на образованието в София ще вземе решение, което да им позволи да започнат спокойно новата учебна година, но заявяват, че на 15 септември не са готови да влязат в класните стаи с директор Антони Стоянов. Това заяви Илиана Цветкова - главен учител по математика в СМГ, която участва в пресконференция заедно с други учители и ученици, недоволни от работата и решенията на директора Антони Стоянов.

Ваня Кастрева зове директора на СМГ да подаде оставка

Преди дни от Регионалното управление на образованието в София поискаха оставката на Антони Стоянов заради конфликтите в СМГ, започнали през юли след уволнението на учителката по математика Петя Тодорова и след неподновяването на договори на учители. Според директора Тодорова е уронила престижа на СМГ с участието си в комисията за математическото състезание "Европейско кенгуру".

Старши учителят по математика Надежда Буюклиева каза, че е направена петиция, озаглавена "Против своеволията на директора Антони Стоянов и за запазване на добрите практики в СМГ", като много от участвалите в подписката са бивши ученици на СМГ. Петицията започна преди два месеца, подписана е от 712 души, като около 30 процента от подписалите се анонимни, каза Буюклиева.

Родители, ученици и учители защитиха директора на СМГ (СНИМКИ)

Според нея това е доказателство за авторитарния начин на ръководство на училището. По думите на Буюклиева в петицията имало мнения, че "Антони Стоянов взима еднолични решения, без мотиви, с липса на диалог, който е скрит зад това, че е в интерес на децата". Петицията е адресирана до началника на РУО-София, до министъра на образованието и науката, до омбудсмана и до кмета на София, съобщиха учителите от СМГ.

Според тях от две години в СМГ се е "установил и проработил един маниер за освобождаване на колеги, който е изключително непочтен", като бяха дадени примери с освобождаване на учители на пенсионна възраст.

Дошлите на пресконференцията учители заявиха, че колективът в СМГ винаги е бил много силен и толерантен, а сега по казуса с директора учителите "са се разделили на три". Първите са тези, които си казват мнението открито, други техни колеги са на същото мнение, но се страхуват от директора, а трета част от учителите искат да си защитят интереса, коментираха преподавателите.
БТА