/ ThinkStock/Getty Images
Няма да има финансови ограничения за специализираната детска болница
101496
Няма да има финансови ограничения за специализираната детска болница
  • Няма да има финансови ограничения за специализираната детска болница
Финансови ограничения за специализираната детска болница „проф. Иван Митев” няма да има, реши надзорният съвет на здравната каса. След поредното заседание на съвета председателят му и зам.-здравен министър Жени Начева обяви, че лимити лечебното заведение не е имало и досега, но педиатрите не са били наясно с това.
 
В последните седмици персоналът на болницата организира два протеста с искане за специален статут на педиатрията, предстои и трета проява на недоволство, която предвижда блокиране на булевард.

Педиатрите от специализираната детска болница отново на протест

Отпада ограничението на легла по клиники в детската болница „Проф. д-р Иван Митев“. Няма да се контролира броят на леглата по клиники и отделения и всяко дете, прието в педиатрията, ще може да се лекува от екип, независимо в коя клиника и в кое отделение работи съответният специалист, обясни Жени Начева след заседанието на надзорния съвет, което се проведе днес в здравната каса:
 
„Това, което решихме за педиатричната болница, подчертавам, че е било практика и сега. Защо до този момент служителите в болницата не са били известени, не мога да кажа. Могат да отчитат приема на пациенти с един общ код за педиатрична дейност, т.е. няма да има наблюдение и контрол по отделения и клиники за броя на децата, които се лекуват.”

В специализираната детска болница може да се изгради спешно звено
 
Предвижда се и промяна на цените на клиничните пътеки, свързани с лечение на деца, но срокът, в който това ще се случи, все още не е конкретизиран. Предстои Министерството на здравеопазването да даде разрешение на педиатричната болница да сключи договор и да получава средства за извършване на спешна помощ. Оказа се, че към настоящия момент такъв договор няма.