/ Димитър Панев
Пореден протест на педиатрите от специализираната детска болница. Липса на финанси и недофинансирани клинични пътеки са сред основните причини за недоволството.
 
Лекарите за пореден път поискаха специален статут, който да гарантира на болницата независимост от финансовите ограничения на здравната каса. 

В специализираната детска болница може да се изгради спешно звено
 
„Коментарите, които се дадоха от министъра при срещата миналата сряда с представители на болницата личат доста добре, обаче са насочени в бъдеще време. След като се построи новата сграда на болницата, тогава да бъдат фактически удовлетворени исканията, което нас абсолютно не ни задоволява“, заяви д-р Димитър Калайков, началник на диагностично консултативния блок в лечебното заведение.
 
„Първо с лимитите. Просто е кощунствено в една детска болница да има лимити. Да, днес зам.-министърът каза, че ние за този месец не сме си изпълнили лимита, но и миналия път му е обяснено, че когато настъпи 20-ти или 25-то число, ние започваме да ограничаваме приема, защото знаем, че тази надлимитна дейност няма да ни бъде платена и това е за сметка на нашите доходи, които и без това са мизерни“, коментира още д-р Калайков.

Лекари и медицински сестри протестираха пред столичната детска болница (ОБЗОР)
 
„Второ, тази година въведоха едни кодове, което е просто абсолютно объркващо и затрудняващо дейността на болницата. Т.е. в едно отделение може да имаме свободно легло, обаче не можем да приемем дете с диагноза от друго отделение, защото се водят определено количество легла във всяко отделение, което е абсолютно абсурдно нещо, защото с нищо не подобрява качеството на обслужването на болните.“, посочи той.
 
А, ако за възрастните това важи, за децата просто е нормално, допълни д-р Калайков.