/ Димитър Панев
Лекари и медицински сестри протестират пред столичната детска болница
101340
Лекари и медицински сестри протестират пред столичната детска болница
  • Лекари и медицински сестри протестират пред столичната детска болница
Лекари и сестри от Специализираната болница за лечение на детски болести излязоха пред лечебното заведение в знак на протест срещу ниското заплащане. Персоналът поиска специален статут на болницата, който да я направи независима от финансовите ограничения в здравеопазването.

Медицинските сестри продължават с протестите
 
Според педиатрите недостигът на медицински сестри в лечебното заведение е толкова голям, че наличните не могат да излязат в отпуск. Лекарите са категорични, че някои отделения са застрашени от закриване заради липсата на кадри, провокирана от ниските заплати.
 
Лимитите са нещо недопустимо за детска болница, убедени са педиатрите. Това би могло да се промени единствено, ако лечебното заведение придобие специален статут, посочва педиатърът д-р Адил Кадъм.

Димитър Панев

 
„Нашата болница е малка, скромна, непълна. Не можем да съберем всички педиатрични специалности тук. Но сме единствените. Ние вършим това, което така лелеяната 40 години болница не може да свърши, защото я няма. И смятаме, че за да сме сигурни, че ще има нова сграда, която да събере всички, трябва първо да се създаде тази болница. При налични специалисти, мисля, че имаме правото на това. Това в първото ни искане, това означава специалният статут. Това не означава, че ние сме някакви префърцунени госпожици, които искат нещо от държавата без да са го заслужили. Ние работим за това. Искаме да отпадне лимитът за хоспитализация, искаме, когато дойде някой от вас като родител, да не му казваме - не мога да ти приема детето, защото имам лимит, било от Здравна каса, било от някой друг”, каза тя.

Медицински специалисти протестираха пред здравното министерство (СНИМКИ)
 
На протеста присъстваха освен лекари, медицински сестри и специализанти, и родители. Един от тях е Йордан Григоров:
 
„Аз лично преди 7 години предложих пари на лекар от тази болница. И не само, че не ги взе, но знаете ли какво ми каза - момче, обиждаш ме по този начин. В тази болница не се говори за пари. Уважавам и г-н министър-председателя, уважавам и г-н министъра на здравеопазването. Тук няма място нито за политика, нито за пристрастия. Тук говорим за нашите деца, децата на България. Нашите деца имат нужда от тези хора. Аз не разбирам нито от политика, нито от клинични пътеки, но разбирам от човешка добрина.“
 
Преди ден се проведе среща между здравния министър Кирил Ананиев и лекари от болницата, по време, на която той увери протестиращите, че до края на май част от исканията за по-добро финансиране на болницата ще бъдат изпълнени.