/ Dariknews.bg
Преди броени дни правителството реши да отпусне допълнителни средства за увеличаване на заплатите на специалистите по здравни грижи.

Началните заплати на медицинските сестри стават 950 лв

След серия протести на медицинските сестри ще бъдат отпуснати 50 милиона лева за повишаване на заплатите им. Това ще стане от 1 юни, съобщи здравният министър Кирил Ананиев. Начална заплата от 950 лева ще получават и останалите професионалисти по здравни грижи - лаборанти, рехабилитатори, фелдшери.

Решението на правителството дойде два дни, след като протестиращите медицински сестри насрочиха нов национален протест за средата на май.

Медицински специалисти протестираха пред здравното министерство (СНИМКИ)

Според един от организаторите на протестите в Стара Загора Анета Димова, увеличението на възнаграждение от 950 лева стартова заплата не е достатъчно. “Не сме доволни от увеличението на заплатите.

Не е достатъчно, поискахме двойно на минималната заплата.”  Според Димова и нейни колеги няма как парите да бъдат равномерно разпределени между работещите в държавни и частни болници.

Ще протестираме отново за изпълнение на всички условия, които поискахме”, заяви Димова.

На протестите медицинските работници настояха за:

1. Без търговски дружества в здравеопазването.

2. Еднаква основна заплата за всички специалисти по здравни грижи независимо от местоработата или собствеността на болницата – 2 (две) минимални работни заплати за страната.
3. Допълнителните възнаграждения и техните размери да са с регламентирани правила (в зависимост от натовареността).
4. Връщане на медицинските стандарти.
5. Нощен труд – /почасово заплащане/, допълнително заплащане за работа в Спешно и ОАИЛ, клас прослужено време 1.2% на година.6. КТД на национално ниво задължителен за всички структури в здравеопазването.
7. Възможност за регламентирана сестринска и кинезитерапевтична практика.
8. Промяна в категорията труд