/ ThinkStock/Getty Images
Кабинетът отпусна 50 милиона лева субсидия за болниците
Въпреки исканията на медицинските сестри за стартова заплата от поне 1120 лева, правителството намери средства да я увеличи до 950 лева. Това ще стане от 1 юни, съобщи здравният министър Кирил Ананиев, след като днес кабинетът отпусна допълнителна субсидия от до 50 милиона лева за болниците. Начална заплата от 950 лева ще получават и останалите професионалисти по здравни грижи - лаборанти, рехабилитатори, фелдшери.

Решението на правителството дойде два дни, след като протестиращите медицински сестри насрочиха нов национален протест за средата на май.

Фелдшери и лекарски асистенти излизат на протест

Увеличението на заплатите на професионалистите по здравни грижи се случва след три национални протеста и насрочен четвърти протест. То ще бъде разписано в нова методика за формиране на заплащането на тези специалисти, обясни министър Кирил Ананиев.
 
С хората, които участваха в протеста, сме се разбрали до 15 май да бъде готова методиката за формиране и разпределение на разходите за персонал и по същество това ще означава, че ние вече ще имаме реално разпределение на ресурса по отделни лечебни заведения“, посочи министърът.

Медицински специалисти протестират пред здравното министерство (СНИМКИ)
 
 

Във всяка една сфера икономиката се развива и расте. На базата на това отпуснахме 50 млн. лева за повишаване заплащането на медицинските сестри и специалистите по здравни грижи. Така началните заплати ще станат 950 лева. Благодаря на колегите, че активно действат по всички линии, снощи МВР заедно с румънските полицаи заловиха 170 кг. кокаин. Такива количества наркотици в света малко се задържат.

Публикувахте от Бойко Борисов в Сряда, 10 април 2019 г.

Отпуснатите днес допълнителни средства за болниците имат за цел да осигурят на хората равен достъп до медицинска помощ.

Здравният министър получи инструкции от премиера Бойко Борисов, според които трябва да засили контрола върху разпределянето на парите, за да не се стига до това, че директорите на болниците да си ги раздават като допълнително материално стимулиране.