/ Димитър Панев
Над сто медицински сестри протестираха днес
101063
Над сто медицински сестри протестираха днес
  • Над сто медицински сестри протестираха днес
Над сто медицински сестри, подкрепени от синдикални организации, се събраха пред здравното министерство, за да поискат по-високи заплати и по-добри условия на труд. Предвиждат се ежедневни протестни действия, докато ситуацията не се промени.

Димитър Панев


Ефективни действия, а не обещания за по-високи заплати, поискаха протестиращите от здравния министър Кирил Ананиев. Някои от присъстващите скандираха оставка не само на здравния министър, но и на целия кабинет. 

Медицинските сестри отново на протест, не вярват на обещанията на здравния министър

След като недоволстваха в продължение на час пред здравното министерство, те блокираха кръстовищата на булевардите „Ал. Стамболийски” и „Витоша”, както и на булевардите „Тодор Александров” и „Княгиня Мария Луиза”.

Димитър Панев


Протестиращите за пореден път заговориха за натиск, оказван върху тях и заявиха, че въпреки опитите репресивната система да се стовари върху тях, те ще се борят. Преди ден министърът обеща увеличение на заплатите на здравните работници, без да се ангажира с конкретни числа, и обясни, че увеличенията най-вероятно ще станат факт от първи април.

Пред сградата на МЗ протестиращите разпънаха и палатка.

Димитър Панев

Мая Манолова на протеста в Кюстендил: Заплащането на труда на медицинските специалисти е унизително

Трябва да се направи всичко възможно да задържим тези специалисти в страната ни, каза омбудсманът Мая Манолова, която дойде при протестиращите.

Димитър Панев

„Ще стоя до медицинските специалисти, докато бъдат изпълнени справедливите им искания. За тях се сещаме, когато имаме нужда от помощ, когато ние сме в беда. Сега те имат нужда от помощ и подкрепа. За това съм тук, да ги подкрепя“, каза омбудсманът Мая Манолова на националния протест на медицинските специалисти.

По думите й проблемите на съсловието са трупани с години, но е дошло времето за тяхното разрешаване, защото положението на професионалистите по здравни грижи е станало нетърпимо.

Медицински специалисти протестираха в Пловдив

Димитър Панев


Около 150 професионалисти по здравни грижи излязоха на протест и в Русе. Исканията бяха същите като на колегите им от столицата.
 
Сградата на общината бе сборният пункт на протестиращите медицински сестри, лаборанти и лекари в Добрич. С участието си във втория национален протест на съсловието те поискаха също достойни възнаграждения и по-добри условия на труд.
 
За ефективни стачни действия предупредиха и протестиращите в Сливен. Над 100 медицински специалисти излязоха пред сградата на общината в града.
БТА