/ Дарик Добрич
Десетки специалисти по здравни грижи от Добрич подкрепиха втория национален протест на съсловието. Медицински сестри и лаборанти се събраха пред сградата на общината, за да поискат отново достойни трудови възнаграждения и по-добри условия на труд.

Медицински специалисти протестират пред здравното министерство (СНИМКИ)

Медиците заявиха, че от първия протест на 1 март до момента нищо не се е променило и министерството не е взело мерки, за да удовлетвори исканията им.

За да подкрепят сестрите, на протеста дойдоха и лекари. „Без сестрите ние сме нищо. Както те без нас, така и ние без тях. Много сестри са изморени, отчаяни и напускат обезверени.  Ще страдат всички в града. Без сестри няма лекари, без лекари и сестри няма болница, а без болница няма град”, заяви д-р Георги Желязков.

Операционните сестри се споразумяха с ръководството на МБАЛ-Добрич, но само временно


Съпругата му д-р Кристина Желязкова подчерта, че сестрите са опората на лекарите и е жалко, че в момента трудът им е унизително заплатен. „Жените напускат огорчени, обидени и разочаровани. Време е всички да ги подкрепим”, апелира д-р Желязкова.  

медицински сестри протест Добрич
Дарик Добрич

 „Ние сме вечните сираци на системата, за нас винаги няма. Накараха ни да съжаляваме, че сме избрали тази професия и че работим в тази държава”, сподели сестра Татяна Мендерова. Според Пепа Димитрова ще стане както в туризма и ще се търсят сестри от Украйна и Молдова.

 „Две от колежките ми напуснаха, останахме на критичния минимум в отделението и се налага да работим почти денонощно. Не можем да издържаме вече”, заяви рентгеновият лаборант Йордан Йорданов.

Лекари: Бъдещето на МБАЛ-Добрич е под въпрос заради Спешното и Операционния блок


Медицинските сестри обмислят и ефективни стачни действия, ако исканията им не се изпълнят. „Предлагам по 1 час всички да излизат извън работните си места. Нямаме право на ефективен протест, но аз мисля, че само това е начинът”, каза сестра Тодорова.

В същото време от ръководството на МБАЛ Добрич заявиха, че към момента основните заплати не могат да бъдат увеличени от 630 лв. на 900 или 950 лв., както е по КТД, за което настояват специалистите по здравни грижи.

Положението в добричката болница ще се усложни допълнително, защото над 30 медицински сестри от общо около 220 са подали уведомления за напускане.