Няма затворени пътища в страната въпреки снега
Няма затворени пътища в страната въпреки снега / БГНЕС
Севдалин Букович
24771
Севдалин Букович
Антон Антонов
  • Севдалин Букович
  • Антон Антонов

Няма затворени пътища в страната въпреки обилния снеговалеж, съобщи за Дарик Севдалин Букович, председател на кризисния щаб към Агенция „Пътна инфраструктура". Към момента снежната покривка е към 3-5 см, като е най-голяма в област Смолян.

За обстановката по пътищата разказа Букович: „Републиканските пътища са проходими при зимни условия, в част от страната вали сняг, но натрупаната снежна покривка е около 3-5 см. По-обилен е снеговалежът в района на Смолян. Няма затворени пътища или участъци от пътища по републиканската пътна мрежа. В агенцията е създадена необходимата организация за следене на обстановката и се предприемат всички съответни мерки за осигуряване нормалната проходимост на пътищата при зимни условия. В момента е излязла техника съобразно необходимостта и обстановката по конкретните областни пътни управления за почистване и опесъчаване".

Затворени са проходите Етрополе - Златица, Твърдица - Елена, Върбишки, Троян - Кърнаре. Частично заледени участъци има на прохода Петрохан, в Родопите, по високите и усойни места, в отделни места в областите Кюстендил и София, по пътищата на област Русе, Добрич, Габрово, Силистра и Разград. Частично заснежени участъци има на прохода Шипка и в областта Търговище. Всички места се почистват и обработват, допълни Букович.

Пътните настилки на магистралите „Хемус" и „Тракия" се обработват заради обилните снеговалежи, съобщи за Дарик директорът на „Автомагистрали" инж. Антон Антонов. В момента все още не се налага пускането на снегопочистващи машини, тъй като няма натрупване на сняг. Настилките се обработват с химикали, за да не се допуснат поледици.

Ето каква е обстановката по двете магистрали: „В момента не се налага ползването на гребла, тоест снегочистене все още не се налага, тъй като покривката не е достатъчно голяма. Всички налични машини са в изправност, готовност и действат. В съответните участъци, където се налага, се обработва с химикали. Полагаме усилия да не допуснем и очакваната поледица, ако снегът се обърне на дъжд".

Съветът на Антонов към шофьорите: „Да карат с повишено внимание, по-голяма дистанция и разумна скорост. В такива лоши условия опасностите са особено на виадуктите, те са сигнализирани със знаци - 70-90 е ограничението на скоростта, има снежинка и хлъзгав път, така че трябва да се спазват точно тези знаци без непредвидена и рязка употреба на спирачките".