Няма да касират изборите в Кубрат, където цяла партия изчезна от бюлетината
Няма да касират изборите в Кубрат, където цяла партия изчезна от бюлетината / www.sxc.hu

С една седмица закъснение представители на Зелената партия са подали жалба с искане за касиране на вота за общински съветници в Кубрат. Това става ясно от решение на Административен съд-Разград, с което се оставя без разглеждане искането на политическата сила с лидер Александър Каракачанов.

Срокът за подаване на подобни жалби е до 7 дни след обявяването от ОИК на резултатите от вота. В Кубрат това е станало на 24 октомври, а жалбата е с дата 7 ноември.

По аргументите на зелените магистратите не се произнасят.

Според експерти случаят в Кубрат бе сред най-сериозните нарушения в изборния ден. Там се оказа, че законно регистрираната листа на Зелената партия за съветници е пропусната в бюлетината. Жалба за спиране на изборите в родния град на Лили Иванова бе разгледана в Централната избирателна комисия, и макар оттам да потвърдиха, че оплакването е основателно, не спряха вота, тъй като вече се било извършило гласуване с отпечатаните бюлетини, освен това 5 дни по-рано, когато листите за общински съветници били обявени на интернет страницата на ЦИК, не постъпили сигнали за нередности.

Листата за съветници на Зелената партия бе двучленна, единият от кандидатите бе и претендент за кмет на село Каменово, там не бе пропуснат в бюлетината, но събра 2,76% от гласовете на съселяните си.

В изборния ден в Разградско се появиха още три объркани бюлетини - с разменени презиме и фамилия на кандидат, преименуван от Стефан на Стоян кандидат, разменени номерации на политически сили. По никой от тези случаи обаче не бе поискано касиране.

Решението на Административен съд-Разград подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в срок от 7 дни.