Няма да има допълнителни пари за БАН и Софийския университет
Няма да има допълнителни пари за БАН и Софийския университет / netinfo

Парламентът не отрази допълнителните средства за Българската академия на науките (БАН) и Софийския университет "Свети Климент Охридски" (СУ) в рамката на държавния бюджет за 2017 г.

Преди това депутатите гласуваха на второ четене допълнителни 10 млн. лева за БАН и 500 000 лева за СУ в бюджета на Министерството на образованието и науката.

С 80 гласа "за", 1 против и 73-ма въздържали се депутатите одобриха на второ четене бюджета на Министерството на образованието и науката и трансферите за БАН и държавните висши училища.

Заради парите за БАН и СУ: Отложиха гласуването на бюджета за просветното министерство

След като отхвърли съответната промяна в бюджетната рамка, парламентът прегласува и предвидените трансфери за БАН и за държавните висши училища в бюджета на просветното министерство.

Така БАН и Софийския университет няма да получат допълнителните средства за 2017 г., които им бяха отпуснати по-рано.

В знак на протест депутатите от "БСП лява България" напуснаха залата. Преди това проф. Румен Гечев заяви от трибуната на Народното събрание, че управляващите се гаврят с българската наука.

"Вие сте намерили процедура, по която да не дадете парите за БАН", обърна се Николай Александров от "Атака" към мнозинството. "Днес гласувахме да дадем пари на БАН, които те няма да получат", коментира Емил Димитров от "Патриотичния фронт".

Така в крайна сметка през следващата година БАН ще получи около 78 млн. лева, а СУ - 51 600 000 лева.

Източник: БТА