/ iStock/Getty Images
На фона на нежеланието на болшинството родители, синдикати, учители и директори, които имат резерви към предсрочното завръщане на учениците от 7 и 12 клас в училище, Асоциация "Родители" шокира с обратно становище и приветства подобна мярка.

От НПО-то предлагат това да става по желание на родителите и съответното училище.

"Ние смятаме, че връщането към присъствени занятия само за учениците от 7 и 12 клас е мярка, която би била от полза за учениците, ако се спазват възможно най-високите стандарти за тяхната и на учителите безопасност", пишат в становището си от асоциацията, която си е присвоила статута да говори от името на родителите в България. "Тези училища, които са в състояние да осигурят спазването на подобни стандарти, могат да се върнат към присъствено обучение на учениците от 7 и 12 клас", произнасят се от организацията. Останалите училища да предложат в най-кратки срокове мерки, за да го направят, съветват от НПО-то.

Като основен аргумент за физическото връщане на тези випуски в клас от Асоциация "Родители" изтъкват, че сегашното дистанционно положение създава неравнопоставеност между учениците преди матурите и изпитите за външно оценяване.

Междувременно от въпросното НПО на 28 април пуснаха анкета на сайта си, а председателката на асоциацията Цвета Брестничка обяви в различни медии, че данните от проучването показали, че 60% от родителите са против, но 40% са "за" връщането на 7 и 12 клас в училищата. Оттам тя прави извода, че трябва да се даде възможност на училища и родители по желание да подновят учебните занятия в присъствена форма.

В същото време на утрешната среща с министъра на образованието в МОН и със синдикатите именно въпросната асоциация "Родители" ще говори от името на всички майки и бащи на ученици в 7 и 12 клас.

НПО-то бе засипано от гневни реакции на родители, които най-често питат от чие име говори то, защото те не са съгласни с връщането на децата им в училище.

"Ако децата тръгнат на училище, това за мен ще е равносилно на отмяна на всякакви ограничения. 1. Децата (дори и големите) няма да спазват изцяло мерките за спазване на дистанция, дезинфекция и останалите препоръчителни противоепидемични мерки. 2. Доста деца, особено големите, ще пътуват с градския транспорт, което прави спазването на дистанция невъзможно. 3. Децата не съществуват самостоятелно. Съжителстват с родители, баби и дядовци, които ще бъдат изложени на риск. 4. Нямам никаква вяра, че учебният процес може да се организира така, че да са спазени всички правила и да се гарантира безопасност на деца и преподаватели. 5. Преподавателите и училищният персонал ще бъде застрашен. Аз лично съм твърдо против и бих направила всичко възможно, за да не рискувам. Аз съм с хронично заболяване, малката ми дъщеря е с вродено заболяване, майка ми е на 77 г. и живее при нас. Не бих пуснала зрелостника и третокласничката на училище", пише в страницата на НПО-то във Фейсбук майка с инициали Марина Д.

Друга майка, Петя Н., пита Асоциация "Родители": "Тази асоциация колко души представлява? За да застава толкова категорично от името на Родители...?!?!? Извинявайте, как точно се ражда становището Ви? Не разбирам". Една от майките отправя и въпроса как точно ще бъде осигурена безопасността на децата в градския транспорт, докато стигнат до училище, а друга, Красимира Г. изразява възмущение:

"Струва ми се, че назрява моментът всякакви асоциации, НПО и други подобни организации веднъж завинаги да спрат да се изказват като представителни институции. Стават опасни!"

Цвети Д. подкрепя това изказване с констатацията: "Поведението на организацията е възмутително!!! Изказахме достатъчно аргументи, които, ако се наложи ще повторим, но въпреки това се демонстрира пълно неразбиране към позицията на родителите, пълно пренебрежение, които минава всякакви граници!"

Росица С. пише на асоциацията: "Спрете да ходите по всички медии и да се представяте, че говорите от името на всички родители на седмокласници. Колко от вас изобщо имат деца в 7 клас? Моля да ми отговорите! Наясно ли сте с провеждането на НВО, наясно ли сте с това, че за тези изпити тези деца са се готвили години и имат шанс да се явят един единствен път? Ако върнат децата в училище и дете не може да се яви поради това че се е разболяло или е под карантина вие ли ще поемете отговорност за това?"

"Това не е мнение на всички родители! Като родител отказвам да пусна децата си на училище!", категорична е Мария К., също майка на седмокласник.

В същото време на утрешната дискусия в МОН именно Асоциация "Родители" ще трябва да убеди министъра на образованието и социалните партньори, че защитава мнението на мнозинството от българските майки и бащи. Успоредно с анкетата на асоциацията пък бе стартирана петиция на родители, която събра няколко хиляди подписа срещу подновяването на присъствената форма на обучение насред епидемията от коронавирус и в самия край на учебната година.

НПО родители
Асоциация Родители