Премиерът Бойко Борисов и просветния министър Красимир Вълчев
Премиерът Бойко Борисов и просветния министър Красимир Вълчев / БГНЕС
Решението ще бъде взето до 10 май от МОН след консултации с браншовите организации
Правителството умува да върне в училище само учениците от 7 и 12 клас, за да завършат физически учебната година заради матурите и предстоящото кандидатстване. 

Това съобщи премиерът Бойко Борисов в Южния парк в присъствието на просветния министър Красимир Вълчев, ръководството на щаба, здравия и вътрешния министри. Борисов изведе аргумента, че от това им зависи кандидатстването. Матурите със сигурност ще се проведат - както изпитите за седмокласниците, така и държавните зрелостни за абитуриентите.

"Следващото, което касае много родители, много деца, това е 7 и 12 клас. Другите могат да завършат така. Родителите, браншовите организации, синдикатите, експертите, предложете  варианти за 7 и 12 клас. Предложете варианти, но за тях е важно физически да завършат учебната година", обърна се към Вълчев премиерът. По думите на Борисов това са около 90 000 ученици.

Отварят парковете за родители с деца до 12 г., размразяват инвитрото

За малките ученици, включително и децата в детските градини, учебната година ще приключи дистанционно. До 7 или 10 май МОН заедно със СБУ и другите браншови организации в просветата трябва да решат окончателно за връщането на големите ученици.

В същото време Борисов подчерта, че няма намерение да разхлабва никакви мерки точно сега.  "Медицински нищо не показва, че карантината трябва да падне по-рано. Карантината със сигурност ще остане и то за дълго време. При нас е слободия. Нека удържим натиска върху болниците. Това е основната ни цел“, призна Борисов.

"Имаме още 500 празни легла. Това ни е границата. Искаме всички да оценят, че полагаме грижи за всеки един човек“, каза премиерът.

Министърът на образованието Красимир Вълчев заяви, че се обмисля вариант за изместване на матурите с една седмица, като вероятно те ще се проведат през юни.

Няма да има ограничаване и на финансовите средства по учебни и научни програми.