/ БГНЕС
Забранени са компаниите, пиенето на бира, както и използването на пейки, пързалки, люлки и катерушки
Парковете в страната ще бъдат постепенно отворени, първо в София от понеделник. Там обаче ще мога да се разхождат само родители с деца до 12 години. Площадки, спортни съоръжения, катерушки, пързалки и пейки са забранени за използване. Не е разрешено и пиенето на бира, нито големите компании от повече от двама възрастни.

"Ще се вземе решение в парковете в София да могат да се разхождат родители с малки деца. Това е много сериозна организация, ангажирани са близо 200 човека", заяви кметът на София Йорданка Фандъкова в Южния парк, където в присъствието на премиера, министрите на вътрешните работи, здравеопазването, образованието и кризисния щаб бе проведена учебна тренировка как да се организира движението по алеите.

Умуват да върнат учениците от 7 и 12 клас в училище заради матурите


Предложението на Столична община е родители с деца да посещават парковете между 9.30 часа и 18.30 часа. Ще се допускат най-много двама възрастни. Преди и след тези часове ще могат да влизат хората, разхождащи кучетата си, и тези, които спортуват.

Идеята на столичния кмет е да има определени маршрути и определен часови диапазон, в който те да се разхождат. Освен това, в парка децата и родителите им няма да могат да сядат на тревните площи и на пейките.

"Важно е, когато министърът на здравеопазването промени заповедта, да спазваме правилата. Разходките в парковете ще са възможни едва когато от Оперативния щаб разрешат и министър Ананиев издаде заповед", подчерта тя.

Инвитро процедурите ще също бъдат възобновени. Решението е взето след съвещание с Националния оперативен щаб и здравния министър Кирил Ананиев.