Точно в 9:23 часа новото служебно правителство положи клетва пред президента на официална церемония на "Дондуков" 2. Тя се проведе в Гербова зала и започна с националния химн на страната. Имената на министрите станаха ясни по-рано днес, след като тази сутрин в „Държавен вестник" бе публикуван Указ на държавния глава и списък на персоналния състав на кабинета.

„В този сложен момент за цялото общество, изборът ми отново е върху вас“, заяви президентът Румен Радев.

Имената на новите служебни министри са публикувани в „Държавен вестник"

Президент служебно правителство
БГНЕС

„Сблъскахте се с тежкото наследство на завладяната от олигархията държава и разбрахте колко трудно се възстановя държавността след авторитарно управление. Разбрахте, че разграждането на олигархичната система ще изисква много усилия и време“, обърна се държавният глава към назначените от него министри.

И ги предупреди: „Срещу вас ще продължават да се хвърлят огромни ресурси. Парите, медиите и влиянието на хората, които имат държавата за своя бащиния. Ще ви организират протести, стачки и компромати, ще ви товарят с греховете на старата власт."Държавният глава благодари за работата през първия мандат на служебното правителство.

"Можем да погледнем с удоволетворение към месеците, с които носехте отговорност за управлението на страната. Проведохте честни избори, намалявайки драстично купения и корпоративния вот. За пръв път имахме избори с масов машинен вот", заяви Радев.

"Правителството разкри тежкото наследство, олигархичния модел на управление, разрухата в социалните проблеми, пресече множество корупционни схеми и се противопостави на модела на завладяната държава", допълни той. "Благодаря ви, че на практика доказахте идеята ми, че е възможно единодействие. С дейността си вие върнахте доверието в институцията", подчерта държавният глава.

министри служебно правителство
БТА

Президентът отчете, че по време на мандата на е бил постигнат "рекорден икономически ръст, рекорден ръст на приходите и исторически ниска безработица".

Кирил Петков и Асен Василев не влизат в новия състав на правителството. Очаква се те да станат част от бъдещ политически проект, с който да участват в следващите парламентарни избори.