Репортерът Васил Иванов с обвинения към NOVA - той твърди, че му е налагана цензура. В опит да потвърди думите си Иванов направил и записи на телефонни разговори със свои колеги. Ръководството на Новините на NOVA обаче е категорично, че разследвания на Васил Иванов не са спирани.
 
Във вторник Васил Иванов обеща да разкаже защо точно напуска NOVA в „Шоуто на Слави”, но вечерта шоуто не беше излъчено „заради несъответствие със стандартите за съдържание". Затова на пресконференция днес беше направено повторение на предаването, но на живо. Именно по време на пресконференцията Васил Иванов отправи няколко обвинения срещу директора на Новините на NOVA Дарина Сарелска. Той първо заговори за забрана, въведена през 2015 г., след местните избори.

Слави Трифонов разкри защо бе свален вчерашният епизод на шоуто му
 
„Изненадващо 2-3 месеца по-късно Дарина Сарелска ни викна на оперативка и ни съобщи, че повече няма да снимаме кметове и обществени поръчки”, заяви Васил Иванов.
 
 „Васил Иванов има отказани теми, които е предлагал и не се одобрявани. Обща забрана „Не работим по кметове” или „Не работим по обществени поръчки” няма. След местните избори през 2015 година има негово разследване на общинска тема – свързано с Община Девня”, обясни Дарина Сарелска, директор на "Новини и актуални предавания"в NOVA.
 
По време на живото повторение на вчерашното предаване Иванов пусна и записи от телефонни разговори с негови колеги.
 
Васил Иванов обвини Дарина Сарелска и че е била „къртица”. По негови думи тя е издавала информация на кмета на Неделино, когото Иванов разследва през 2015–а. „По никакъв начин не съм общувала с този човек”, категорична е Дарина Сарелска.
 
Иванов пък твърди, че го научил от ДАНС. Написали му го на бележка. На срещата бил със Силва Зурлева – член на борда на директорите на Нова Броудкастинг Груп. А разследването е излъчено 37 пъти в рамките на една година.
 
Предаването беше пуснато, имахме големи спънки. Като че ли кметът беше една крачка пред нас”, оплака се Иванов. „Никога не съм си позволявала да изнасям информация от „кухнята”, категорична е Дарина Сарелска.
 
На пресконференцията Васил Иванов съобщи и предполаганата от него причина за цензурата, която твърди, че му е налагана. Става дума за Недялко Славов – депутат от ГЕРБ.
 
„На подобен тип внушения, на връзване на полуистини с откровени лъжи и манипулации трябва да се отговаря със съд”, убедена е Дарина Сарелска.

Отново спряха "Шоуто на Слави"
 
Още вчера останалите журналисти, които са част от разследващия екип на NOVA, изразиха позицията си. А именно, че никога не са били цензурирани.
 

Eто и позицията на Нова Броудкастинг Груп след пресконференцията на Васил Иванов и Слави Трифонов:
 
Решенията по отношение на темите, разработвани от всеки от разследващите журналисти в Нова Броудкастинг Груп, не се вземат еднолично, а по стриктна и прозрачна редакционна процедура - в открито обсъждане, с ясни участници – целия екип на предаването “Разследване“ и продуцента и директора на “Новини и актуални предавания“ Дарина Сарелска – общо 6 души.
 
Проверката на факти, документи, позиции, даването на възможност за отговор на всички засегнати страни, преценката и одобрението на предложените теми, според актуалността и обществената им значимост, са ежедневие за ръководството на новинарския екип на NOVA.
 
Високите стандарти и изисквания към работата са гаранция за качество и не могат да бъдат определяни като цензура. Съжаляваме, че Васил Иванов избира да интерпретира така несъгласието си с тoзи процес и използва доверието, което има в обществото, за да урони престижа на работодателя си.
 
За професионалните разминавания между утвърдените от Нова Броудкастинг Груп стандарти говори и фактът, че дори и в последната си медийна изява, Васил разпространи записи на лични телефонни разговори на наши колеги, направени без знанието им, което прекрачва границата на закона, добрите журналистически практики и професионалната етика.
 
В последните години в ефира на NOVA са излъчвани и са намирали широк обществен отзвук разследвания, насочени срещу злоупотреби във всички сфери на обществения живот и извършвани от хора с различна партийна принадлежност. Случаят Неделино касае нарушения в обществена поръчка за ремонтни дейности, извършени само по документи. Разкритията бяха излъчени в пълната им цялост, материалът намери място в програмата многократно - над 35 пъти в рамките на годината.
 
Вътрешните процедури на Нова Броудкастинг Груп целят предотвратяването на всеки конфликт на интереси, от една страна, както и недопускането на външна намеса и злоупотреба с ефира на медията, от друга. И примерът с Неделино доказва точно това.
 
Нова Броудкастинг Груп подкрепя свободата на словото, съобразена със закона, етичните и морални норми и добрите професионални практики.

Всичко за пресконференцията на Слави Трифонов и Васил Иванов вижте ТУК
nova.bg