Слави Трифонов разкри на нарочна пресконференция защо беше спрян вчерашния епизод на предаването му. Гост е бил разследващият журналист Васил Иванов, който преди дни съобщи, че напуска Нова телевизия заради цензура, налагана от директора на "Новини и актуални предавания" Дарина Сарелска.

Слави Трифонов и Васил Иванов
БГНЕС

По време на пресконференцията бе пресъздаден вчерашния епизод. Васил Иванов заяви, че Сарелска е информирала кмет, който е бил обект на негово разследване, за подробностите, които ще бъдат излъчени в репортажите. Става дума за вече бившия кмет на Неделино Стоян Беширов. Васил Иванов обясни, че репортажът разкривал злоупотреби на местната власт в това число фиктивен ремонт на детска градина.

По негови думи той и Силва Зурлева, която е член на Борда на директорите на Нова Броудкастинг Груп, били извикани в ДАНС. По време на разпит от прокурор по случая на Иванов му казал, че в телевизията има „къртица“, която информира Беширов за всички действия на журналиста по разследването. На въпроса кой е този човек, прокурорът донесъл листче с надпис „Дарина Сарелска“. За доказателство Васил Иванов показа запис на телефонен разговор със Зурлева, която потвърждава, че името не е изречено, а написано. От записа се чува мнението, че дори информацията да стигне до шефа на Нова, едва ли нещо ще последва.

Отново спряха "Шоуто на Слави"

Самият Васил Иванов се извини на Силва Зурлева с думите: "Вие сте свестен човек. Знаете, че го правя за принципите. В трудни моменти сте помагали на мен и екипа ми". По-късно журналистът обясни, че ДАНС разработвала Беширов и подслушвала телефона му. Така засекли разговор на Сарелска с него.

Васил Иванов твърди още, че шефката му наложила забрана да снима разследвания за кметове и нарушения на обществени поръчки с мотива, че зрителите не се интересували от това. Това започнало да се случва след 2015 г., когато ГЕРБ постигна убедителна победа на кметските избори. Журналистът заяви, че през последните месеци 10 негови материала са спрени, въпреки че съдържат доказателства за тежки злоупотреби и нарушения. Иванов направил собствено разследване защо се случва всичко.

Според него Дарина Сарелска е свързана с депутата от ГЕРБ Недялко Славов. И двамата са от Златоград, а освен това Славов е брат на нейния мъж. По думите на Васил Иванов когато първият кабинет на Бойко Борисов подава оставка, Славов създава фирма, на която кметът на Златоград Мирослав Янчев възлага обществена поръчка за над 57 000 лв. Журналистът посочва, че сред параметрите на поръчката са прогнози за демографията и обществено консултиране на политики. Той изтъкна, че кметът е кум на Недялко Славов. Васил Иванов заяви още, че е готов да се подложи на полиграф, за да докаже истинността на твърденията си.

Слави Трифонов и Васил Иванов
БГНЕС

Нова телевизия разпространи позиция по случая: "Решенията по отношение на темите, разработвани от всеки от разследващите журналисти в Нова Броудкастинг Груп, не се вземат еднолично, а по стриктна и прозрачна редакционна процедура - в открито обсъждане, с ясни участници – целия екип на предаването „Разследване“ и продуцента и директора на „Новини и актуални предавания“ Дарина Сарелска – общо 6 души. Проверката на факти, документи, позиции, даването на възможност за отговор на всички засегнати страни, преценката и одобрението на предложените теми, според актуалността и обществената им значимост, са ежедневие за ръководството на новинарския екип на NOVA.

Високите стандарти и изисквания към работата са гаранция за качество и не могат да бъдат определяни като цензура. Съжаляваме, че Васил Иванов избира да интерпретира така несъгласието си с този процес и използва доверието, което има в обществото, за да урони престижа на работодателя си. За професионалните разминавания между утвърдените от Нова Броудкастинг Груп стандарти говори и фактът, че дори и в последната си медийна изява, Васил разпространи записи на лични телефонни разговори на наши колеги, направени без знанието им, което прекрачва границата на закона, добрите журналистически практики и професионалната етика.

В последните години в ефира на NOVA са излъчвани и са намирали широк обществен отзвук разследвания, насочени срещу злоупотреби във всички сфери на обществения живот и извършвани от хора с различна партийна принадлежност. Случаят Неделино касае нарушения в обществена поръчка за ремонтни дейности, извършени само по документи. Разкритията бяха излъчени в пълната им цялост, материалът намери място в програмата многократно - над 35 пъти в рамките на годината. 
Вътрешните процедури на Нова Броудкастинг Груп целят предотвратяването на всеки конфликт на интереси, от една страна, както и недопускането на външна намеса и злоупотреба с ефира на медията, от друга. И примерът с Неделино доказва точно това. Нова Броудкастинг Груп подкрепя свободата на словото в случаите, когато тази свобода е съобразена със закона, етичните и морални норми и добрите професионални практики".

Топ журналисти на телевизията също изразиха своята позиция. "В поредица от телефонни разговори Васил се опитваше да ме убеди, че е цензуриран. Повтори го уморително много пъти. Пряк свидетел съм на повечето от срещите с Дарина Сарелска. Цензура няма. Проблем бяха въпросите. За доказателства, обществена значимост и гледни точки", написа в профила си във Facebook Генка Ширекова.

" Васил Иванов не даде доказателства, че директорът на новините в Нова тв Дарина Сарелска, е изнасяла информация на кмета на Неделино, докато той го разследва. Каза, че в ДАНС са му дали бележка, че Сарелска е къртица, защото е роднина на областния управител от ГЕРБ и е изнасяла на кмета в телефонни разговори информация за хода на разследването. За това твърдение, Васил не приведе доказателства - звук, картина, спрян материал. Факт, неоспорим и видим е, че разследването е излъчено, а части от него - над 37 пъти в различни предавания на Нова ТВ, под ръководството на Сарелска. Бележка, подхвърлена в ДАНС, нарочване на Сарелска, заради роднинство с депутат от ГЕРБ, е манипулативно, но не и истинно. Телефонните записи от лични разговори на Васил с Марин Николов, Антон Събев и Силва Зурлева, са предимно със съдържание, в което Васил Иванов твърди, че е цензуриран, а от другата страна се чува- "аха" или "да". Запис с Дарина Сарелска не е излъчен. Силва Зурлева потвърждава в този разговор, че на среща в ДАНС, прокурорка /име не се споменава/, е подала бележка с името на Сарелска. Каква е била тази среща в ДАНС, не става ясно. Окончателен разговор за последната идея на Васил, за интервю със съдия от Хасково, не е проведен със Сарелска. Дотук това са просто факти. Колеги, зрители и читатели, нека се концентрираме върху доказателствата.", написа Миролюба Бенатова.

Марин Николов, с който също беше пуснат запис от телефонен разговор, написа: "Васил Иванов добре знае, че в личните ни разговори с него десетократно съм му казал, че по отношение на себе си не виждам цензура в Нова. И многократно съм му казвал, че не съм видял забрана да снимаме обществени поръчки, а само мнение на продуцента, че напоследък не са й интересни. Повтарял съм му десетки пъти, че това не е достатъчно да кажа, че срещу мен е имало цензура. На фона на всичките силни репортажи за обществени поръчки, които сме правили не съм готов да твърдя това. Ако към Васил е имало цензура, аз съм изразил съпричастност в лични разговори между нас, но подчертавам, нямам ясни доказателства за това и не мога да заема публична позиция за нещо, в което не съм сигурен. Казах ти го и на теб в десетките ни разговори, Василе. И това го знаеш. Не ме интересуват записите ти, пускай каквото искаш!".
 
"Подмяна! Васил Иванов, колко пъти в ефира на Нова беше излъчено разследването за кмета, за което Дарина Сарелска е "издавала" информация?!  37 пъти, Василе! Многократно в емисиите и в сутрешните блокове. Излъчените разследвания - твои и на Марин Николов срещу кметове са десетки, повечето срещу ГЕРБ. С каква съвест лъжеш за човек, който толерантно дълго време изчака да се справиш с личните си проблеми? А колко е гнусно да записваш колеги, които видимо поддържат разговор с теб, и да вкарваш думите им в сценария си. На Кой ли му е удобно?", беше коментара на Валерия Чанкова, изпълнителен продуцент на "Здравей, България".