Ден след провеждането на извънредните парламентарни избори Слави Трифонов постави ултиматум към новоизбраните депутати. Той даде на новия парламент две седмици от свикването му да започне конкретна работа по приемането на решенията на народа от референдума. "Ако за две седмици вие не започнете работа по този въпрос, в началото на третата седмица аз ще дойда пред сградата на Народното събрание, за да си потърся гражданските права", закани се Трифонов.

Слави към депутатите: Давам ви две седмици, иначе ще си отвоювам правата

„Добре е, че Слави Трифонов повдига темата, но го направи в не много възпитан план. Ултиматуми не може да дава никой, още по-малко каквато и да било гражданска организация. Тонът на писмото му е – аз съм изключителен и вие ще се съобразявате с мен”, заяви в "Здравей, България" по NOVA политологът Димитър Димитров.

Слави Трифонов при Цацаров с папка с нарушения на референдума

От своя страна социологът Мира Радева не се съгласи с думите му, че Трифонов говори от свое име. Според нея в писмото си той визирал, че народът е изключителен. В случая Слави Трифонов говорил от името на референдума, говорил от името на тези 3,5 милиона души.

„Работата по референдума трябваше да се случи още при предишното Народно събрание. Неестественото е, че се забави толкова много във времето. Политическо лицемерие е да се правиш, че нищо не се е случило, когато 3,5 милиона души са гласували”, подчерта Радева.

Политическата криза не е преодоляна, смята Мира Радева
снимка: Sofia Photo Agency, архив

Мира Радева и Димитър Димитров се обединиха около мнението, че един мажоритарен вот изисква много сериозна подготовка и няма как това да се случи за няколко седмици.

„Трябва да си дадем сметка, че всяка една от партиите трябва да представи 240 кандидати. Нещо, което е в ресурса единствено на двете големи партии. В този смисъл в такива кратки срокове това е невъзможно”, допълни Радева.

„Тази комунистическа организация, която ти казва, че ти си избирател по рождение, трябва да се прекрати. Във всички демократични държави ти се самоопределяш като избирател, ти решаваш къде да бъдеш избирател. Това е така нареченета активна регистрация“, коментира още социологът.

Като пример тя посочи системата в Англия – когато навършиш необходимата възраст за гласуване, трябва да се декларираш, че искаш да гласуваш. 30 дни преди вота на адреса, на който живееш, получаваш писмо и с него отиваш да дадеш своя вот.

Слави Трифонов: Спирането на предаването ми е цензура (ВИДЕО)

В понеделник bTV спря епизода от "Шоуто на Слави", планиран за вечерта. Това стана известно от надпис, който се появи на екрана, докато течеше повторение на старо предаване.

В писмо до медиите, изпратено от пресслужбата на телевизията бе съобщено, че планираният епизод на шоуто няма да бъде излъчен, поради несъответствие със стандартите за "телевизионно съдържание на bTV, която не толерира едностранно представяне в програмите си".

В отговор Слави Трифонов даде извънредна пресконференция, на която определи действията на телевизията като цензура. "До този момент ние сме имали свободата, спазвайки законите на страната, Конституцията и договора с партньорите ни", посочи водещият. Той бе категоричен, че в спрения епизод не е допуснал нарушения на закона.

В отговор на пресконференцията на Трифонов и спирането на предаването на 27 март от bTV разпространиха становище, в което посочват, че са отменили излъчването на епизод от „Шоуто на Слави”, защото водещият е направил опит да употреби ефира за целите на лична политическа кампания, изчитайки писмото с ултиматума към новоизбраните народни представители.

Във вторник вечер медията не спря "Шоуто на Слави", но и самият Трифонов не изчете за втори път писмото си, което стана причина за неизлъчването на предаването му в понеделник вечерта.

Слави Трифонов
БГНЕС

NOVA