Нов закон ще даде повече правомощия на социалните работници
Нов закон ще даде повече правомощия на социалните работници / Sofia Photo Agency
Нов закон ще даде повече правомощия на социалните работници
26441
Нов закон ще даде повече правомощия на социалните работници
  • Нов закон ще даде повече правомощия на социалните работници

От понеделник Министерството на труда и социалната политика започва работа по нов Закон за детето, в който ще бъдат разписани отговорностите на всички институции с отношение към детската закрила, съобщи за Дарик заместник-министърът на труда Валентина Симеонова. Една от идеите на министерството е чрез закона да бъдат дадени повече правомощия на социалния работник, така че при съмнение за насилие над дете той да има властта да изиска незабавно съдействие от медицински работници, МВР, прокуратурата и съда. Ще бъдат регламентирани и строги санкции за безотговорните родители, обясни Симеонова. Законът ще бъде изработен в партньорство с Националната мрежа за децата.

Основна идея на новия закон е да регламентира начина, по който лекари, педагози, социални работници, полицаи, прокурори и съдии трябва да реагират и да се сработят помежду си, когато има сигнал за детско насилие. Според Валентина Симеонова социалният работник трябва да бъде натоварен с властта и отговорността, че при съмнение и по негова преценка тази система се задейства: „Ако социалният работник е овластен и има възможността той да управлява процеса и всички професионални групи да знаят, че след като решението на социалния работник е такова, то дефинираното решение се изпълнява имплицитно. Няма как хората да разсъждават върху него дали това е така или не. Оттук насетне всяка професионална група поема своята част от изпълнението на управлението на конкретния случай."

По думите на Валентина Симеонова над 80 процента от случаите, по които работят социалните работници, са свързани с домашно насилие. За да бъде намалена склонността към безотговорно родителство, в новия закон ще бъдат определени санкции за родителите, които по различен начин допускат децата си до опасности.