Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) утвърди проекта на Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2023 г., съобщиха от пресцентъра на института. Предстои съгласуването на проектозакона в Националния съвет за тристранно сътрудничество, приемането му от Министерския съвет и окончателното му гласуване в Народното събрание.

Надзорният съвет избра и своя нов председател. Начело на висшия орган на управление на института застава министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова. 

С решение на Министерския съвет на от 27 юни т.г. заедно с нея в Надзорния съвет влязоха началникът на политическия кабинет на министъра на икономиката и индустрията Добринка Вичева и Катя Паракозова, експерт в кабинета на министъра на здравеопазването. Те замениха досегашните представители на държавата Лазар Лазаров, Катя Ивкова и Димитър Данчев.

На 15 юни парламентът удължи и на второ четене действието на т.нар. удължителен закон за държавния бюджет, бюджета на Националната здравноосигурителна каса и на Държавното обществено осигуряване за 2022г.  Срокът, в който ще действат разпоредбите, е до 31 юли т.г. Заложено е минималният размер на основната заплата за най-ниската държавна длъжност да е 780 лв.
Таня Тодорова/БТА