Ниската активност се дължи на негативна кампания
Ниската активност се дължи на негативна кампания / netinfo

Благодаря на всички избиратели, които упражниха своя вот, макар и да са предпочели други кандидати. Това каза Георги Първанов на пресконференция в НДК.

Не знам дали съм прав, но аз не се досещам за друг резултат в годините на прехода, в който победителят да има процент над 60, какъвто се очертава на този първи тур. Успехът става още по-ценен заради това, че е постигнат в кампания и вот “за”, защото е много по-лесно да мотивираш негативните. По-трудно е да защитиш авторитета си след пет години присъствие в една институция, във време, което беше достатъчно сложно.

В тази кампания излязоха всички неплатени сметки на прехода. Твърдя го, защото основание за това ми дават многобройните срещи с хората по места. Така коментира на пресконференция в НДК резултатите от изборния ден президентът и кандидат за втори мандат Георги Първанов.

По отношение на високия резултат за него и Ангел Марин Първанов заяви, че това е резултат, който натоварва страшно много президентската институция със свърхочаквания.

Вярвам, че това ще бъде една от причините да получим още по-висок резултат на втория тур след една седмица, заяви Първанов.

Той каза, че ниската избирателна активност се дължи и на 10-месечната крайно негативна кампания, както и на факта, че част от номинациите на партиите не са мотивирали достатъчно убедително избирателните им. Най-голямата причина за този относително нисък резултат е недоверието към партиите институциите политиката.

Силно влияние са оказали по-явни и по-скрити призиви за бойкот през цялата кампания, каза още Първанов.