Лидерът на БСП Корнелия Нинова
Лидерът на БСП Корнелия Нинова / БГНЕС
Лидерът на БСП Корнелия Нинова завежда дела срещу всички, обвързали името й с проекта "Цанков камък". Това казва самата тя, цитирана от партийния пресцентър.

Борисов: Инвестицията за "Цанков камък" ще се върне след 3000 години

"В последните дни министър-председателят Борисов и депутати от ГЕРБ, в опити да заглушат корупционни скандали в управлението на суджука, твърдят, че проектът "Цанков камък" е стартирал, докато съм била зам.-министър и, че съм обвързана с него. И двете са лъжа", категорична е Нинова. Тя напомня, че проектът стартира в правителството на Симеон Сакскобургготски през 2001г. и тя няма никакво отношение към него, дори и като зам.-министър в друго правителство от 2005 до 2007г.
 
Корнелия Нинова отговори на Борисов за "Цанков камък"

"Личните нападки към мен нямат никакво значение, но имат значение членовете и симпатизантите на БСП и онези 1 милион българи, които ни подкрепиха на изборите", казва още социлидерката.
 
Тя обяснява, че депозира  до главния прокурор писмо, в което пита дали при извършените разследвания от страна на прокуратурата в предишни години и в направените експертизи, разпити на свидетели и проверка на документи, фигурира по какъвто и да е повод и в каквото и да е качество нейното име.

ГЕРБ сезира прокуратурата за проекта "Цанков камък"

"Завеждам дела на всички, които в последните дни обвързваха името ми с този проект и правеха внушения, че съм корумпирана", казва Нинова и допълва: "Всички, които сега ме обвързват с проекта "Цанков камък", ще отговарят в съда, където ще трябва да доказват несъществуващи факти".
 
Нинова изпраща  писмо до посланика на Австрия в България, като го моли той да информира австрийското правителство и австрийската прокуратура за това, че "българският премиер Борисов определя проекта "Цанков камък" като корупционен". По този начин Борисов  въвлича държавата Австрия в корупционен скандал, смята Нинова.

ГЕРБ: Изплащането на "Цанков камък" ще продължи стотици години

Проектът е в изпълнение на договор между България и Австрия, която участва във финансирането. През 2004 г. е сключено споразумение с "Verbundplan" GmbH за изготвяне на работен проект и упражняване на авторски надзор по време на строителството. Самото строителство е изпълнено от консорциум от 3 австрийски фирми: " Аlpine", "Vatech hydro" и "Verbundplan", обяснява председателката на БСП.
 
Затова тя моли австрийската страна "да провери твърдението на българския министър-председател и да се произнесе - участвали ли са австрийски фирми в корупционни сделки в България и с кои български политици".