Лидерът на БСП Корнелия Нинова
Лидерът на БСП Корнелия Нинова / БГНЕС, архив
БСП не оспорва членството на страната ни в ЕС и НАТО, но е против България и Черно море да бъдат използвани като плацдарм. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова относно военното присъствие на Алианса в Черно море.

От официално изявление на Министерството на отбраната става ясно, че на 24 юни 2016 г. правителството на Борисов приема позиция да се подкрепят мерките на НАТО, насочени към увеличаване на сигурността в Черноморския регион, и дава мандат на национална делегация, водена от президента Росен Плевнелиев, в която участват министрите Митов и Ненчев, посочи Нинова.

Служебният кабинет може да се задържи по-дълго, допуска Борисов

По думите й тази позиция е изразена и на срещата във Варшава през юли. Днешните събития са следствия от решения на правителството на Бойко Борисов, потвърдени от негови министри през юли, каза Нинова.
 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова
БГНЕС, архив

"Ястребът Борисов се опитва от вчера да се превърне във врабче, но нещо не му се получава", коментира тя.

Борисов за Черно море: Мечтата ми беше да има платноходки, лодки, тръба за газ

Нинова посочи, че БСП не може да коментира каква е позицията на служебния кабинет по темата. Военният министър не е от БСП, заяви тя.

Нинова посочи, че позицията на БСП е последователна и е за мир и сигурност в региона. Тя припомни, че в предишния парламент са внесли проект за решение за обявяване на Черно море за демилитаризирана зона.

Драгомир Стойнев определи като поредната манипулация и лъжа от страна на ГЕРБ, че правителството на Орешарски е одобрило СЕТА. Документът, който те показват, е информация за хода на преговорите, посочи той.

По думите му в този доклад изрично се казва, че продължава обсъждането на редица отворени технически въпроси в селското стопанство и финансовите услуги. Т.е. нищо не е договорено, когато всичко не е договорено, такъв е принципът, коментира Стойнев. В същото време в този доклад се казва, че консолидираният текст на СЕТА ще бъде предварително представен на държавите членки и тогава ще бъде парафиран, това не се е случило по мое време, посочи бившият министър. Той беше категоричен, че правителството на Пламен Орешарски не е одобрявало СЕТА.

Нинова определи като национални предатели гласувалите "за" СЕТА

Когато влезем в следващия парламент, ще гласуваме против ратификацията на този документ, заяви отново лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Относно коментар на ГЕРБ за листите на БСП, тя отбеляза, че 40 процента от водачите са нови хора. При ГЕРБ водачите са бившите министри, освен това един министър е водач в няколко района, коментира Нинова. Аз трябваше да се откажа от втори район Благоевград, защото има много качествени хора, които да водят листите, добави тя.
БТА