/ БГНЕС
Времето на ГЕРБ изтече, оставка, заявиха социалистите
Соцлидерката Корнелия Нинова представи мотивите на вота на недоверие по темата корупция. Тя отново поиска оставката на кабинета "Борисов 3" и обобщи, че 12 министри и 7 тези заместници са си отишли заради корупционни скандали. По думите й те се оказали бушони, които обаче останали без присъди.

ГЕРБ предупреди БСП: Протестиращите и вас не харесват

Нашата цел е правителството на Бойко Борисов да падне, но не за да седнем във вашите кресла, а да разградим модела на управление и да си върнем държавността, обяви соцлидерката.

БГНЕС

Тя изреди емблемите, според нея, на управлението на Борисов, които наричаме "гейт" - Апартаментгейт, Митници гейт, Алепу гейт, Чекмедже гейт и др. "Корупцията е заложена в законите умишлено, внасят се лобистки закони и в тях се защитават частни интереси", установи Нинова, като посочи, че в същото време управляващите са сформирали 47 институционални структури за борба с корупцията.

Нинова обвини и медиите, които "внушавали величието на диктатора". Отново поздрави протестиращите, които се освободили от страха. "Мафията се храни от страха и се пази от бухалка. Моделът "Борисов" наказваше всеки инакомислещ с лъжи и компромати, с уволнения и рекет, а в последните дни развъртяха бухалката, биха младеж, окован в белезници", защщити студента от Хага тя, който е внук на бивш депутат от БСП от 37-то Народно събрание.

БГНЕС

"Вчера министър-председателят употреби словоблудство, обвинявайки дядото на момчето за това, че не е могъл да учи в Хага", коментира репликата на премиера Нинова. "Оставка, съд и справедливост, градеж на чиста и свята република", закани се соцлидерката.

Нинова обаче не искала да управлява и да сяда в стола на Борисов. "Но не за да седнем във вашите кресла, а да разградим модела, да си върнем държавността", завърши словото си по мотивите на вота председателката на БСП.

Мощно рамо на протеста даде Крум Зарков. Той заяви, че "шумът отвън" е предизвикан от "глухотата на прекалено много депутати вътре" в Народното събрание.

Зарков обобщи, че доверието в кабинета е изчерпано, а той не може или не иска да се справи със ситуацията. Корупцията е един от най-тежките проблеми, обричащи България на бедност", установи той. Зарков нарече управлението "покварено и некомпетентно". "То върви към абсолютно заслужения си естествен край", заключи социалистът.

"Времето на ГЕРБ изтече и никакви отчети за петилетки няма да ви спасят", заключи зам.-председателят на парламента Кристиан Вигенин. "Този парламент е изчерпан, оставка и нови избори, и нова страница за България", призова той.