/ БГНЕС
Депутатът от ГЕРБ Александър Ненков беше първият, който реагира на речта на Корнелия Нинова по време на дебатите по вота на недоверие. Той подчерта, че протестът на паветата пред парламента не харесва и лицата на БСП.

"Те и вас не ви харесват", предупреди Ненков социалистите. "Не си мислете, че отвън хората ви харесват", добави депутатът от ГЕРБ.

Нинова: 12 министри си отидоха за корупционни скандали, но няма осъдени бушони

Ненков призова протестът да остане мирен и изрази уважение към мотивите на хората, излезли на жълтите павета с искания за оставки.


Ненков бе категоричен, че оставки няма да има, но не защото управляващите "си пазят местенцето", а именно заради отговорността към хората.

"За ГЕРБ може и да бъде по-добре, ако максимално бързо отидем на избори, но ние носим отговорност", повтори многократно Александър Ненков.

Според него има друга причината оставка да няма, а това е евентуалния служебен кабинет на президента: "Противопоставяме се цялата власт да отиде към един комплексиран човек - президента Румен Радев". Според Ненков държавният глава е "изпълнен с омраза", а "в очите му е изписано единствено реваншизъм".

Съпартиецът му Александър Иванов пък напомни, че самата Корнелия Нинова е била уволнена като зам.-министър за корупционни скандали. "Единственото ново към мотивите ви е ароматът на тежкия дубайски парфюм, с който са наръсени", намекна той за съюз на БСП с обвиняемия Васил Божков.

Колегата им Красимир Ципов, бивш зам.-министър на вътрешните работи пък направи сравнение между фактите в борбата с корупцията на БСП и ГЕРБ. Само за първото шестмесечие са образувани 15 производства срещу ОПГ, като част от тях са за финансови престъпления и злоупотреба с евросредства, посочи той.

Над 1670 досъдебни производства за корупционни престъпления са образувани в структурите на МВР, каза Ципов, като подчерта, че разликата е в пъти повече, спрямо управлението на БСП - през 2013-2014 са били образувани само 500. "Така че, да говорим в мотивите, че никой не работи в държавата за това да се разследват корупционни престъпления, е абсолютно некоректно", категоричен беше депутатът от ГЕРБ.

Тома Биков пък припомни на БСП какъв е моделът на управление, който те искат да разрушат - парламентарна демокрация и избори. "Моделът е на представителната демокрация, ходим на избори. Не знам как искате да управлявате без да имате мнозинство. "Отечественият фронт" е сравинтелно успешна формула, ако зад вас стоят щиковете на силна армия. Но в демократични условия е неуспешен, така че хората ще си кажат мнението на избори", обобщи Биков.

Лидерът на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова в това време се пита как Нинова, Христо Иванов, Мая Манолова и останалите протестиращи ще съчетаят интересите си. "Трудно ще се съчетаят вашите интереси с тези на "Отровното трио", Мая, "Да, България", Слави и други.