/ БГНЕС
"Важно е за хората да знаят, че държавата е зад гърба им и те ще запазят своите доходи. Ние трябва да намерим баланса - плавно да преминем през тази криза и да запазим жизнените доходи на населението".

Николова пред турския посланик: България и Турция са чудесен пример за взаимодействие на Балканите

Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова в предаването „Още от деня“ по БНТ, като разясни, че мярката 60/40 ще продължи както за предстоящия зимен сезон, така и най-вероятно за старта на летния, съобщиха от пресцентъра на Министерство на туризма.

Вицепремиерът уточни, че над 2 милиона души, половина, от които чужденци, са гледали рекламните клипове, които Министерството на туризма изготви в партньорството с представители на Асоциацията на екскурзоводите в България за промотиране на по-малко разпознаваеми и предпочитани дестинации у нас.

По думите ѝ, в бюджета на министерството за 2021 г. са предвидени допълнително 5 млн. лв., като по този начин сумата за реклама на дестинация България за следващата година ще възлиза на 17,5 млн. лв.

Има интерес към страната ни, но отново ще разчитаме на вътрешния туризъм, каза министърът. И допълни, че зимните ни курорти и снежните спортове са много важни за закаляването и укрепването на здравето, което става много актуално в настоящата ситуация.

"Мотото на кампанията ни през настъпващия сезон е „Зимните спортове укрепват вашето здраве“ и това ще е много важно за маркетинговата ни стратегия", посочи вицепремиерът.

Николова: С Евровизия ще достигнем до младите, за да пътуват у нас

Относно предстоящите коледни и новогодишни празници министър Николова обясни, че има интерес и вече потвърдени резервации. Тя отправи апел към бранша да предложи гъвкави пакети, за да могат съгражданите ни да се възползват от тях.

Вицепремиерът каза още, че хотелиерският бизнес е осигурил при нужда 5 хиляди легла за настаняване на леко болни от COVID-19. "От както стартирахме искането към хотелиерите за предоставяне на легла за по-малко от 24 часа бяха осигурени над 3 хиляди, като постоянно бройката нараства, бе категорична тя. Легловата база е концентрирана по области на територията на цялата страна, като за София област бройката е най-голяма", коментира министър Николова.