/ Министерство на туризма
Хотелиерският бранш подкрепя идеята на правителството за осигуряване на леглова база като буферна зона с цел превенция на населението. Бизнесът вече има готовност да предостави над 3 хил. легла в цялата страна, където да се настаняват карантинирани лица, хора в изолация и близки на болни от COVID-19.

Задействат екшън план: По 200 легла за Covid в големите болници

Това стана ясно от днешната среща на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова с представители на Националния борд по туризъм и Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, съобщиха от пресцентъра на Министерство на туризма.  

"Очакваме Министерството на здравеопазването да ни предостави информация какви са санитарните изисквания, на които трябва да отговарят местата за настаняване, определени като „карантинни хотели“, както и каква следва да бъде организацията на дейността им, свързана с предоставянето на настаняване и хранене и как хотелиерите биха могли да получат финансиране за това съгласно приетите мерки за борба с COVID-19", уточни министър Николова.

По думите ѝ, Министерството на туризма няма да определя кои хотели ще бъдат включени в списъка като карантинни. "За нас не е важно кои ще са местата за настаняване, за нас е от значение да се погрижим за здравето на хората, с оглед на създалата се усложнена епидемична обстановка", категорична бе вицепремиерът.

Вицепремиерът уточни, че практиката в други държави показва, че такива хотели се използват като буферни за хора, които трябва да са под изолация и не могат да го направят в домовете си, за да не заразят близките си, както и за лица, които пристигат от чужбина и подлежат на задължителна карантина. По този начин се предотвратява възможността някои от тези групи хора да прехвърлят заразата върху други лица, с които би контактували.

Борисов: Ще осигурим легла за всички (ВИДЕО)

"Изчисления показват, че карантинирането на човек в хотел намалява сумата, която държавата би отделила за неговото хоспитализиране минимум два пъти. По този начин се избягва прегряване на здравната система и разпространението на болестта у нас", каза още министърът.

От своя страна представителите на двете организации заявиха пълна готовност да се отзоват в помощ на държавата, така че да не блокира здравната система. В момента, в който здравното министерство ни предостави ясни изисквания ще има още повече хотелиери, които ще отворят вратите си, уточниха от бранша.