/ БГНЕС
Големите болници в София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен ще трябва да разкрият нови структури за пациенти с коронавирус. Това обяви здравният министър Костадин Ангелов.

Във всички областни болници, които са с над 600-700 легла, ще трябва да се създадат структури за Ковид болни от 200 легла. За София лечебните заведения са Окръжна болница, Софиямед, Токуда, Александровска, Пирогов, ВМА.

"В София нараства заболеваемостта, затова решихме с изпълнителните директори да направим реорганизацията по осигуряването на болнични легла. Това е четвърта стъпка, тя не съществуваше до момента. Имахме готовност, когато тя достигне 4000 души, да започнем да създаваме специфични структури в лечебните заведения и цели лечебни заведения с Ковид. Ще излезе тази заповед до края на дена", посочи Ангелов.

"В Окръжна болница ще бъдат затворени последните етажи от вътрешните отделения на лечебното заведение, ще се увеличат реанимационните легла, така ще бъде и в Токуда, в Софиямед ще бъдат преместени пациентите до края на тази седмица. В Александрвоска ще се затворят клинките по кожни болести, ще се ракрият легла в Ортопедията в Горна баня, в Пирогов", разясни министърът.

По думите му заповедта ще бъде факт още днес, но болничните директори вече работят по реорганизацията.

Ангелов коментира и случаите на пациенти, които не успяват да стигнат до лечебно заведение, тъй като се оказва, че места няма.

Той обясни, че в началото в Координационния център в Инфекциозна болница, когато не е имало такъв натиск, лечебните заведения са подавали данните за свободните легла сутрин и следобед. Сега обаче се оказва, че някои от тях се заемат от пациенти, които сами са потърсили помощ и данните в системата са неверни.

Работим за създаване такава система, която да се вижда в националната система за ковид-19, където се обобщава информацията за заболелите, разкри здравният министър.

Също така линейките ще бъдат оборудвани с лаптопи, за да могат екипите да виждат къде има свободни легла.

Здравният министър съобщи още, че всяка сутрин спешните центрове ще подават до РЗИ информация дали има случаи на отказан спешен прием.

Днес министърът раздаде ключовете за 20 нови линейки за центровете за спешна медицинска помощ. 17 от тях ще са за София град и по една за София област, Пловдив и Варна.